Wanneer maken doelen gelukkig?

Alexandra Smith

 

De yoghurt met granola smaakt me vanochtend uitstekend. Ontbijt in Wales, waar mijn partner en ik momenteel genieten van een schrijfvakantie. Nu ja, genieten…. Buiten regent het. Door de ramen heen zie ik de bomen zich zwijgend naar me toebuigen in een aura van grijze mist. Naast mij verjaagt een kacheltje de kou. Er zijn momenten dat ik mijn boek door een shredder wil halen en dat ik gefrustreerd naar buiten ren waar ik tussen de schapen nog net kan voorkomen dat ik het uitschreeuw. Erg ironisch als je bedenkt dat ik een boek schrijf over hoe je meer plezier kunt ervaren in je zelfstandig ondernemerschap.

Dus nee, ik schrijf niet altijd. Als je als doel hebt om een boek te schrijven (begin er vooral niet aan), ben je weleens nieuwsgierig naar wat de wetenschap ons kan vertellen over doelen in het algemeen. Ik word altijd heel gelukkig als ik erin slaag een doel te bereiken, dus ik ben ik heel geïnteresseerd in wanneer een doel de beste kans van slagen heeft. Met Google als raadgever ga ik op onderzoek uit.

Doelenonderzoek
Na het kijken van onderstaande lezing van Kennon Sheldon en het lezen van wat aanvullende artikelen ben ik eruit. Een doel heeft de beste kans van slagen als hij vanuit jezelf is geformuleerd. Dus gebaseerd op een diepe behoefte van jezelf. Dat betekent: niet is ingegeven door een ander. Een opgelegd doel geeft je namelijk minder motivatie. Het schijnt dat we ook nogal gevoelig zijn voor het kopiëren van doelen van anderen. Dit staat bekend als goal contagion. Niets mis mee als je een doel van een ander kopieert dat bij jezelf past. Maar wanneer dit niet zo is, kunnen dit type doelen en opgelegde doelen je slagingskans verminderen. En hoe weet je of een doel goed bij je past? Volgens Sheldon wanneer die overeenstemt met je normen en waarden, ofwel de dingen die je belangrijk vindt.

 

 

Doelen nastreven is voor mensen een belangrijke manier om als individu te groeien. Maar gewoonlijk zijn we onbewust van onze onderliggende motivatie en potentie. Je moet geen doelen kiezen waar je de benodigde kwaliteiten voor ontbeert. Hm. Ik doe even een zelftest. Komt het boek overeen met mijn waarden? Check. Bezit ik de potentie om te schrijven? Check. Was het een idee van mezelf of een ander? Van mezelf. Check. Ik kan met een gerust hart ademhalen. Mijn doel heeft kans van slagen en niemand dwingt me dit boek te schrijven behalve ikzelf. Dus voorlopig zal ik met doorzettingsvermogen mijn frustraties moeten doorstaan. Doelen nastreven betekent namelijk niet dat je pad over rozen gaat. Oh ja. Juist daarin zit natuurlijk dat groeiaspect. We leren door af te zien.

Zucht. Eerst maar eens koffie.

 

    Uw internetbrowser is verouderd.

    Voor een goede weergave is een recente versie van uw browser vereist.