Blogs

Bloggers blijven u informeren over de stand van zaken over Positieve Psychologie. Wilt u op de hoogte blijven meld u dan aan voor ToPPics de gratis nieuwsbrief.

Acties die helpen als je je slecht voelt.

Ken je dat gevoel dat je even helemaal vastzit in je eigen hoofd? Dat de dingen die je wil even niet lukken. Je voelt je even slecht omdat je misschien te lang naar schermen hebt gestaard en allerlei afleidingen hebt laten binnenkomen. Kritiek krijgt van een ander en het gaat overdenken. Of kijkt naar wat er niet is in plaats van wat er wel is. Denken vanuit schaarste in plaats van overvloed.

Dit zijn zomaar een paar voorbeelden van oorzaken. Voor jou zijn het misschien andere oorzaken waardoor je er ineens in terecht komt: in een ‘funk’ zoals het genoemd wordt in de Engelse taal.

Een ‘funk’ is een mood die je niet verder helpt en waar je het beste zo snel mogelijk uit moet ontsnappen. Bij deze acties die je kunt ondernemen als je merkt dat je er middenin zit, in die ‘funk’.

  1. Deze methode is donker. Maar het werkt.
    Dit is een hele donkere methode van Gary Vaynerchuk maar één die me enorm fascineerde toen hij het vertelde. Gary is een grootheid op het gebied van gebruik van social media en het internet in de Verenigde Staten en heeft ook meerdere boeken op zijn naam. Één van zijn boeken ‘Jab, Jab, Jab, Right Hook’ heb ik gelezen en is een enorme aanrader als je social media zakelijk wil gaan inzetten.

    Als Gary zich somber voelt dan doet hij het volgende: hij sluit zijn ogen en stelt zich voor dat er iets heel positief opmerkelijks in zijn leven gebeurt op het gebied van werk. Voor hem is dat bijvoorbeeld dat een grote krant hem de beste ondernemer ooit noemt of dat hij The Jets koopt (The Jets is een American Football Club in de Verenigde Staten). Hij stelt zich dat telefoongesprek voor en vlak daarna volgt het volgende telefoongesprek.
    In het volgende telefoongesprek wordt hij gebeld door zijn hysterische zus die verteld dat zijn moeder is overleden in een auto-ongeluk. Een hele donkere en krachtige tool en het zet voor hem alles weer in perspectief.
    Het geeft de juiste richting aan en laat hem weer realiseren wat zijn prioriteiten zijn en wat echt belangrijk is in het leven. Dat de mensen om je heen mijlenver boven geld en werk staan.
     
  2. Ga lopen, het liefst in de natuur.
    Paul Jarvis, creatieve ondernemer en schrijver van bestsellers, doet dit ook altijd. Het voelt vaak niet natuurlijk om tijdens je werk ineens even te gaan lopen maar het is de beste keuze die je kunt maken in een ‘funk’. Paul Jarvis houdt er van om altijd te kunnen lopen in de natuur. De echte natuur, dus het liefst een bos of een park zonder auto’s en mensen die ‘druk’ zijn.

    Hier het harde bewijs. Zo ziet je brein eruit na een korte wandeling van 20 minuten:
  3. Zet een stap terug en zeg: “Wow, ik mag dit leven leven”.
    Voor Colin Wright, full-time traveler en blogger is het eerst belangrijk dat je de ‘funk’ herkent en eerst kijkt of het je suikerspiegel is die weer in balans moet worden gebracht. Zorg trouwens altijd dat je dit eerst tackelt voordat je verder gaat kijken.
    Is dat het niet dan doet hij een stap terug en erkent dat hij dit leven heeft gekregen. Dat er enorm veel dingen zijn om dankbaar voor te zijn en dat het leven niet eindeloos is. Één van zijn sterkste quotes uit het boek Considerations is ook:
     
  4. Is het een situatie die je kunt beïnvloeden of niet? Zo ja, los het op. Zo nee, laat het los.
    Esther Jacobs, no-excuses lady, spreker en schrijfster kijkt eerst of de situatie naar haar hand te zetten is. Als dat kan doet ze het meteen en als het niet kan laat ze het los.
    Voor haar is uit de omgeving stappen ook een goede methode en dan vooral het omschakelen van mentaal naar fysiek.
    Zij gaat dan bijvoorbeeld even zwemmen tussen de tropische vissen. Doen wij allemaal elke dag eventjes.
     
  5. Mijn tool: dankbaarheid na een dagelijkse trigger.
    Dit is een methode waar ik na het lezen van The Tools mee begonnen ben. Het boek was één van de inspiratie bronnen voor mijn podcast.
    Kies een dagelijkse trigger (iets wat je elke dag doet) en begin op dat moment met het opsommen van de dingen waar je écht dankbaar voor bent in het leven. Ik doe het nu steeds terwijl ik mijn eerste kop koffie van de dag drink. De dagelijkse trigger (koffie drinken) zorgt ervoor dat ik het systematisch blijf doen maar ook dat het fris in mijn geheugen blijft en ik het elke keer gelijk kan gebruiken als ik me minder voel en langzaam in die ‘funk’ terecht kom.

    De kunst is om steeds dingen te vinden waar ik écht dankbaar voor ben. Alleen dat helpt. Schrijf, denk of zeg het en je ‘funk’ verdwijnt.

    Wat doe jij om uit een ‘funk’ te komen?
     

Bron: www.growthinkers.nl

GROWTHINKERS is het platform van Jelle Derckx en heeft als doel jou de kracht van persoonlijke groei te laten ontdekken en ervaren. Bewuster denken en groeien om vervolgens te komen tot een verandering, voor jezelf en voor de wereld.

 

    Uw internetbrowser is verouderd.

    Voor een goede weergave is een recente versie van uw browser vereist.