Blogs

Bloggers blijven u informeren over de stand van zaken over Positieve Psychologie. Wilt u op de hoogte blijven meld u dan aan voor ToPPics de gratis nieuwsbrief.

maandag 07 december 2020

Blog: Beweegredenen en elke stap telt

Sinds een aantal maanden heb ik een nieuw smartphone waar een healthapp op geïnstalleerd is. Het leek mij wel boeiend om te zien hoeveel ik werkelijk beweeg op een dag. Bij aanvang van een fietstocht op de mountainbike zette ik de app aan. Zo kon ik achteraf de gemaakte kilometers bekijken, mijn snelheid en de verbruikte calorieën bekijken. De overige gemaakte stappen op een dag registreerde de app uit zichzelf. Ik beweeg ruim voldoende dacht ik,  maar de app gaf me een minder optimistisch beeld. Gefrustreerd vroeg ik me af hoe dit verschil verklaard kon worden. Wordt dit verschil veroorzaakt door falende techniek of ben ik te lui?

Beweegredenen
Bewegen is gezond en elke vorm van beweging is er een die bijdraagt aan je algehele conditie en welzijn. Dit zou al reden genoeg mogen zijn om in actie te komen. Toch blijken veel mensen niet voldoende te bewegen op een dag of er wordt alleen af en toe gesport. Bewegen is meer dan sporten alleen. De huishouding doen, wandelen, fietsend naar de supermarkt of je werk en zelfs shoppen zijn allemaal vormen van bewegen. Dat zijn geen doelen op zich; we fietsen naar de winkel omdat we boodschappen gaan doen, we sporten 2x per week intensief omdat dat een fijne uitlaatklep is. De echte motivatie kan uit een andere hoek komen. Zo kan samen sporten gezellig en motiverend zijn, even wandelen naar de supermarkt, of om een frisse neus te halen na een dag thuiswerken en de zon op je huid te voelen. Zelf sport ik omdat ik leuk vind, hierdoor fit blijf en ik vind het gezellig om met vrienden te tennissen of te wandelen. De vraag is: wanneer beweeg je genoeg op een dag?

Technologie en beweging
We kennen allemaal wel de beruchte '10.000 stappen per dag-norm'; dat zou voldoende beweging zijn om gezond en fit te blijven. Om te achterhalen of je die stappen haalt, heb je een manier van registreren nodig. De apps voor op de telefoon, de smartwatch en de stappenteller als de fitbit zijn manieren om bij te houden hoeveel je daadwerkelijk beweegt. Aangezien ik dacht dat ik voldoende beweging per dag krijg, gaf de healthapp mij een andere feedback. Logisch ook aangezien ik niet dag en nacht met mijn telefoon rondloop. Gemiste stappen dus. Laat staan dat ik bij een uurtje tennis de telefoon in de broekzak had of in de app ‘ tennis ‘ aanvinkte als ik de tennisbaan op liep. Daarnaast weet de app echt niet hoe hard ik achter een bal aan moet rennen soms ;)

    

Fitbit versus healthapp
Ik nam de proef op de som en besloot een paar weken de fitbit te lenen van een vriendin. Enerzijds om te kijken hoeveel ik werkelijk bewoog op een dag en anderzijds om te kijken of zo’n horloge mij meer in beweging kon krijgen. Ik liet de healthapp op de telefoon ook doorlopen en probeerde ik wat beter bij te houden wat ik deed aan beweging om tot een eerlijke vergelijking te komen.

Wat vooral verrassend was dat de fitbit veel positiever was over mijn beweging. Elke stap in huis werd geregistreerd alsook alle stappen buiten huis. Als ik mijn telefoon meer bij me droeg dan kwamen de gemiddelde uitkomsten wel meer overeen qua beweging per week. Daar waar de fitbit alle stappen registreerde kon ik in de healthapp beter het soort beweging in stellen door bijvoorbeeld 2 km wandelen in te stellen. De fitbit registreerde alleen de stappen maar ook mijn hartslag. Wat weer een beter beeld gaf hoe vaak ik mij inspande op het niveau van vetverbranding. Met mijn hartslag zit het wel snor weet ik nu ;)


Uitwerking van technologie op beweging
Stappentellerterreur: Elke dag die 10.000 stappen: dat kan een obsessie worden meende RTLnieuws. Hoewel de fitbit me af en toe wel tot beweging aanzette, merkte ik ook dat de fitbit tevreden houden een subdoel kon worden. Ik kon dat effect wel negeren maar zoals te lezen is in het artikel, geldt dat niet voor iedereen. En dit is de ‘downside' van technologie mijn inzien, de negatieve bijwerking. Jij bepaalt niet meer hoe, wanneer en waarom je beweegt; de app of fitbit bepaalt het. Zelf merkte ik dat ik weerzin tegen de app en de fitbit kreeg omdat ik daardoor meer met mijn telefoon en met het tellen van stappen bezig was dan ik zou willen. Daarnaast schrok ik elke keer van alle bibbers van de fitbit als ik ofwel mijn 10.000 stappen had gehaald of omdat ik niet voldoende had bewogen in een uur tijd.

Bewegen = doen
Voor een periode kan een app of fitbit je wel motiveren om meer te bewegen, juist door het registreren van de hoeveelheid beweging en de feedback. Hierdoor krijg je inzicht in hoeveel je beweegt, hoeveel stappen je maakt en welke vormen en mate van beweging daarvoor nodig is. Daarna is het toch zelf DOEN. Leer die actieve leefstijl in je dagelijkse leven te integreren en hou vol! En trouwens, geen  healthapp of fitbit kan zien dat ik een squad doe tijdens het tandenpoetsen;)


Mo Landsman is studente Klinische psychologie aan de Open Universiteitwww.chronisch-flexibel.nlKijktip: uitleg over wat bewegen met je lichaam doet
Leestiponderzoek naar de benodigde mate van beweging en de effecten van te weinig beweging

 

 

Over de auteur: Mo Landsman


    Uw internetbrowser is verouderd.

    Voor een goede weergave is een recente versie van uw browser vereist.