Blogs

Bloggers blijven u informeren over de stand van zaken over Positieve Psychologie. Wilt u op de hoogte blijven meld u dan aan voor ToPPics de gratis nieuwsbrief.

maandag 07 juni 2021

Blog: Waardering en dankbaarheid in vriendschap

Afgelopen maart is een goede vriendin van mij 65 jaar geworden. Dit kon ze helaas niet groots vieren vanwege de coronapandemie. Ze besloot om de komende maanden bij al haar vrienden langs te gaan en voor ze te koken. Als cadeau wilde ze graag dat we tegen iemand iets zouden zeggen, wat je eigenlijk al heel lang had willen zeggen tegen diegene. Dit zette mij aan het denken over waardering en dankbaarheid in vriendschappen: Hoe vaak uit jij je waardering? Hoe dankbaar ben je voor de hulp en steun van vrienden? En vooral: (hoe) laat je dit blijken?

Vriendschap
Vriendschappen spelen een belangrijke in ons leven; we delen een geschiedenis van ups en downs samen, we hebben overlappende hobby’s en interesses, en we helpen elkaar in goede en slechte tijden. Er is een wederzijds gevoel van verbinding en we vinden het geluk van de ander belangrijk en willen daar een bijdrage aan leveren. Een goede vriend of vriendin zal je met respect behandelen en je principes, normen en waarden respecteren. Kortom een goede vriend of vriendin is goud waard.

Zelf ben ik gezegend met meerdere zeer goede vriendinnen met wie ik een diepe, warme en liefdevolle band heb. De meesten ken ik al vele jaren en we delen daardoor een geschiedenis, en zijn we betrokken en onderdeel van elkaars leven. Ik zou niet weten wat ik zonder ze zou moeten.

Waardering en dankbaarheid
Bij waardering gaat het om het besef dat iets of iemand belangrijk voor je is, wat van positieve waarde is voor jou. Aan deze waardering kun je uiting geven maar doen we dat ook? We vinden het allemaal fijn om te horen wat we betekenen voor een ander en complimenten te ontvangen. Dit geldt voor de ander wellicht ook. En wie voelt zich nou niet beter na het ontvangen van een compliment of na het horen dat je waardevol bent voor iemand?

Dankbaarheid is een positieve emotie en heeft een positieve invloed op ons welbevinden. Daarnaast maakt dankbaarheid onze vriendschappen sterker. Je kan voor van alles dankbaar zijn; je bord met eten, een dak boven je hooft, een lief gebaar van je partner maar ook dat je een mooie dag hebt gehad, dat iemand op straat naar je glimlachte, enzovoort. Dankbaar zijn maakt je gelukkiger.

Uiten van waardering en dankbaarheid
De opdracht van mijn 65-jarige vriendin maakte me bewust van het feit dat ik wel regelmatig complimenten geef en vrienden bedank voor hun hulp. De waardering en dankbaarheid uiten voor de vriendschap of voor wat mijn vriendinnen voor me betekenen, doe ik niet zo vaak. Wel geven we elkaar elk jaar een kaart met onze verjaardagen waarop we schrijven hoe belangrijk we voor elkaar zijn en hoe dankbaar we zijn voor de vriendschap.

Ik besloot de opdracht van mijn vriendin op te volgen en ben met een kleinigheidje naar een goede vriendin gegaan. Voor mijn gevoel versterkte het geven van een kleinigheidje de kracht van mijn woorden. Terwijl mijn vriendin het cadeautje uitpakte vertelde ik haar dat ik haar heel erg waardeer om hoe ze is, hoe ze me steunt en dat ze enorm veel voor me betekent. Als eerste reactie zei ze: "Oh dat hoor ik niet vaak", en dat geeft dus precies het belang weer dat ik, en wellicht velen onder ons, vaker mijn waardering en dankbaarheid zou mogen uiten. Ze vond mijn gebaar heel lief en mijn waardering kwam echt over. Toen mijn 65-jarige vriendin voor me kwam koken, heb ik aan haar eveneens mijn waardering uitgesproken. Eveneens ontving ik van haar een kaartje met een reeks punten die ze aan mij waardeert. Zo waardeert ze onze fotografie-uitjes die we regelmatig ondernemen, mijn geworstel en weer boven komen met mijn lichamelijke ongemakken en ADHD maar ook mijn lekkere gekkigheid ;) Onder het genot van kaasfondue hebben we dit allemaal besproken en zo hebben we onze vriendschap nog sterker gemaakt.

Sindsdien staat het geven van complimenten en het uiten van dankbaarheid en waardering meer bovenaan bij mij. En dan niet alleen het ‘dankjewel’, juist het specifiek benoemen van dingen die je waardeert in iemand en het geven van complimenten gericht op specifiek die persoon. Het geeft verdieping aan je contact en het doet jou en de ander goed.

Bij deze geef ik de opdracht van mijn 65-jarige vriendin graag door:
 aan wie ga jij binnenkort vertellen,
onder het genot van een lekkere maaltijd of een kop koffie,
wat je zo aan die persoon waardeert?


Mo Landsman is masterstudent  Klinische psychologie aan de Open Universiteit. www.chronisch-flexibel.nl

    Uw internetbrowser is verouderd.

    Voor een goede weergave is een recente versie van uw browser vereist.