Blogs

Bloggers blijven u informeren over de stand van zaken over Positieve Psychologie. Wilt u op de hoogte blijven meld u dan aan voor ToPPics de gratis nieuwsbrief.

dinsdag 09 maart 2021

Column: Nieuwsgierigheid als bron voor persoonlijke groei en welbevinden

Met regelmaat wandelen we door de stad en dan kan ik mezelf amper bedwingen om niet bij elk huis even goed naar binnen te kijken. Ik ben zo nieuwsgierig naar hoe mensen wonen, hoe zij hun huis hebben ingericht, wat me opvalt aan het interieur en of er overeenkomsten zijn tussen de huizen in een straat bijvoorbeeld. Wie wonen in die huizen en waarom kiezen ze voor een bloemetjesbank? Gluren bij de buren is wellicht niet de meest charmante vorm van nieuwsgierigheid, maar nieuwsgierigheid kan wel bijdragen aan je persoonlijke groei en welbevinden. 

Nieuwsgierigheid
Je bent nieuwsgierig als je dingen wil onderzoeken, op verkenning wilt gaan of meer wil weten hoe dingen in elkaar steken. Dieren vertonen dit onderzoekend gedrag ook, denk aan een kat die meteen een nieuw speeltje besnuffelt en betast. Ook kinderen zijn nieuwsgierig van aard en willen van alles weten en onderzoeken. Als volwassenen zijn we soms wat minder nieuwsgierig geworden en daarmee verliezen we een goede bron voor ons welbevinden. Daarnaast is het mogelijk dat het niet het eerste is waar je aan denkt om je welbevinden mee te vergroten. Als ik mijn welbevinden wil vergroten denk ik eerder aan bewegen, contact met vrienden, hobby’s en de liefde, niet aan nieuwsgierigheid. Uit onderzoek is gebleken dat hoe nieuwsgieriger we zijn, we ons zowel op het moment dat we dingen willen weten, onderzoeken of ontdekken, als op de langere termijn, gelukkiger voelen. Zoveel impact kan het openstaan voor nieuwe dingen en het onderzoekende gedrag hebben op ons welzijn.

Je dingen afvragen, antwoorden zoeken op vragen die je hebt, jezelf openstellen voor anderen en nieuwe dingen uitproberen, zijn bronnen voor het voeden van je nieuwsgierigheid. Zo herinner ik me dat ik jaren geleden benieuwd was of ik een computer kon bouwen. Ik besloot het gewoon te doen. Stap voor stap bouwde ik mijn pc en terwijl ik dat deed leerde ik onwijs veel over hoe een computer in elkaar steekt en ik vond dit geweldig. Bij elk onderdeel vroeg ik me af waar het voor was, wat het deed en waarom. Zo gefascineerd en geboeid was ik en erg trots toen de pc het daadwerkelijk deed. Het hele proces gaf me zelfvertrouwen en durf om nieuwe dingen te proberen en die me eigen te maken. Deze ervaring sluit aan bij de sterkekantenbenadering.

Sterkekantenbenadering
De sterkekantenbenadering stelt dat het richten van de aandacht op het behalen van successen, de sterke kanten en persoonlijke kwaliteiten van mensen, helpt om tot verandering te komen. Juist door gebruik te maken van iemand zijn kwaliteiten en talenten maakt dat iemand gemotiveerder wordt. Dit maakt groei mogelijk. Nieuwsgierigheid wordt, naast volharding, als een van de belangrijkste sterke kanten gezien binnen deze benadering. We worden gelukkiger door te werken aan doelen of projecten waarbij je nieuwe dingen kunt leren of ontdekken, zoals het bouwen van een computer.

Nieuwsgierigheid is dus voeding voor je welbevinden. Er ontstaan nieuwe mogelijkheden en je blikveld wordt verruimt. Het geeft inzicht en helpt ons anderen te begrijpen. Kennis over jezelf, anderen en de wereld wordt vergroot door nieuwsgierigheid. Daarnaast kan het prikkelen van je nieuwsgierigheid je helpen in moeilijke momenten of als je het even niet kan opbrengen om je passies na te streven. En nieuwsgierig zijn is met een klein stapje te activeren, door je te laten boeien door iets wat er om je heen gebeurt.  

Nu ik weet dat nieuwsgierigheid een motor kan zijn voor mijn welbevinden en persoonlijke groei, ben ik nieuwsgierig naar hoe ik daar mee aan de slag kan. Tips om je nieuwsgierigheid te vergroten:

  • Stel (andere) vragen. Stel veel vragen, vraag door en vraag nog meer. Erg leuk om een vriend of vriendin vragen te stellen over hun kindertijd bijvoorbeeld. Ik ontdek door die vragen de verschillen in hoe we zijn grootgebracht.
  • Luister echt en actief. Gedraag je als een onderzoeker, wees nieuwsgierig en enthousiast.
  • Probeer wat nieuws. Het hoeft niet gelijk een cursus Spaans te zijn, je kan beginnen met een Spaanse serie kijken of een Spaans recept te koken.
  • Zeg een tijdje ‘ja’ op voorstellen van anderen die je normaal zou afwijzen. Dat kan bijvoorbeeld naar een film kijken in een genre zijn waar je niks mee hebt. Zo leer ik de sciencefiction inmiddels een beetje waarderen omdat mijn partner dat een geweldige genre vindt.
  • Wees een toerist in je eigen stad/ provincie. Pak de rondvaartboot of doe een stadswandeling. Ik heb daardoor leuke nieuwe dingen ontdekt over mijn stad.

Kortom, wees die boekenwurm, pluis dingen uit, ga op onderzoek uit en blijf (veel) vragen stellen. En kies een keer een andere pizza, wie weet is die nog lekkerder! Nieuwsgierig geworden? Ontdek of nieuwsgierigheid jouw sterke kant is met deze test en kijk dit filmpje over de kracht van nieuwsgierigheid, en raak geïnspireerd!


Mo Landsman is masterstudent Klinische psychologie aan de Open Universiteitwww.chronisch-flexibel.nl

Over de auteur: Mo Landsman


    Uw internetbrowser is verouderd.

    Voor een goede weergave is een recente versie van uw browser vereist.