Blogs

Bloggers blijven u informeren over de stand van zaken over Positieve Psychologie. Wilt u op de hoogte blijven meld u dan aan voor ToPPics de gratis nieuwsbrief.

De kracht van minder

 

Tijden veranderen. Tegenwoordig is het niet: meer = beter, maar: minder = meer. Gelukkig zijn met wat je hebt, met de baan die je hebt, met het huis waar je woont. Proberen met minder gelukkig(er) te zijn. Niet omdat het moet, maar omdat het kan, omdat je er voor kiest, omdat je het wilt. Niet meer geld verdienen en hard werken om die auto en dat grote huis te betalen.

Maar meer tijd om de dingen te doen die er echt toe doen. Dingen die belangrijk voor je zijn, maar waar je (bijna) niet aan toe komt. Waar je meer tijd en energie voor wilt hebben. Door te kiezen voor het een, kies je automatisch niet voor iets anders. Je kunt je tijd, geld en energie immers maar één keer uitgeven.

 

Minder bezittingen
Het hebben van minder spullen, geeft rust en ruimte. Je hebt minder ruis, minder schoon te maken en minder op te ruimen.Spullen kosten ook geld. Iedere auto kost wegenbelasting, onderhoud en verzekering, hoeveel je er ook mee rijdt.Meer en meer mensen gaan kleiner wonen, lenen spullen van elkaar en delen de auto met anderen. Laat los dat je alles moet hebben om gelukkig te zijn. Je spullen zeggen niets over jou; hoe je met jezelf en je omgeving omgaat wel.

Minder kopen
Als je minder koopt, hou je meer geld over. Als je minder geld nodig hebt, kun je ook minder gaan werken. Je houdt dat tijd over. Je bent zuiniger op de spullen die hebt, want ze moeten langer mee gaan. Alleen kopen wat je echt nodig hebt. Dit betekent minder met de mode mee gaan, minder gevoelig zijn voor wat de norm is en je eigen weg proberen te gaan. Soms betekent het ook sparen voor iets duurders. Of juist iets tweedehands kopen. Niet meer voor tijdelijke oplossingen gaan, maar duurzame keuzes maken. Het is oké om soms niets te doen, niets te kopen, gewoon niets.

Minder vergelijken
Gelukkig zijn met wie je bent. Je hoeft niet jezelf te verbeteren. Je bent precies goed zoals je nu bent. Het is geen wedstrijd, stop met het vergelijken. Hans Sibbel zei ook: “Wees nooit jaloers op anderen, als je niet met hen wil ruilen.” Wees trots op wie je nu bent, wat je hebt al hebt bereikt en op wat je lichaam kan.

Minder doen
Je kunt alles wel perfect willen doen of je eindeloos voorbereiden. Maar goed is goed. Je blijft hierdoor uitstellen. Hoe eng het ook is, ga er voor. Achteraf valt het meestal wel mee.Door dingen efficiënter te doen of gewoon niet meer te doen, komt er tijd vrij, bijvoorbeeld om een leuke studie te gaan doen.

Minder bezig zijn met het verleden of de toekomst
Vroeger…zucht, toen was alles beter. Morgen…klaag, ik moet nog zoveel doen. Of ik wou dat ik er al was. Besef je wel hoe goed je het nu hebt? Hoe mooi het leven nu is? Ieder seizoen heeft zijn voordelen. Iedere dag heeft mooie momenten. Sta eens stil, haal diep adem, kijk om je een en geniet! Wat is voor jou echt belangrijk? Maar kom je er nu bijna niet aan toe? Probeer de dingen die er niet toe doen te minderen, zodat je toekomt aan de dingen die er voor jou echt toe doen.

Minder = meer

Minder

Meer

Minder tijd kwijt aan onbelangrijke zaken

Meer tijd en energie voor belangrijke zaken

Minder angst

Meer loslaten

Minder ruis

Meer rust

Minder twijfel

Meer omarmen

Minder verdriet

Meer genieten

Minder verplichtingen

Meer vrijheid

 

De kracht van minder is dat je meer hebt van de belangrijke dingen:
- liefde, familie en vriendschap
- gezondheid
- plezier en geluk
- passie en voldoening
- ervaring en persoonlijke groei

 

Lonneke van de Pas - Boons is passioneel bevlogen over persoonlijke ontwikkeling en alles wat daar mee te maken heeft. Ze  zich verliezen in het lezen van een boek, maar ook volgt ze graag webinars, studeer ze Psychologie, houdt van reizen en met mensen in gesprek gaan en deelt ze haar passie met anderen. 


 


Geef hieronder uw reactie op dit nieuwsitem

Leave this one empty:
Naam:
Don't fill in data here:
Reactie:
Don't put anythin in here:
CAPTCHA Image
Neem de code over

Nog geen reacties geplaatst
    Uw internetbrowser is verouderd.

    Voor een goede weergave is een recente versie van uw browser vereist.