Blogs

Bloggers blijven u informeren over de stand van zaken over Positieve Psychologie. Wilt u op de hoogte blijven meld u dan aan voor ToPPics de gratis nieuwsbrief.

Energie is de beste voorspeller voor succes

Iedereen heeft in zijn omgeving wel mensen bij wie alles lijkt te lukken. Die niet alleen uitblinken in hun werk maar ook nog eens een bruisend privéleven hebben. En het lijkt allemaal vanzelf te gaan. Dan vraag je je af waar halen zij de energie vandaan en, wees eerlijk, hoe kan ik zelf ook zo energiek worden?

Laten we beginnen met een misverstand uit de wereld te helpen: energie haal je niet uit een drankje. En energie is meer dan fysiek goed in je vel zitten. Energie is namelijk de brandstof om te presteren. Het is de kracht waarmee je jezelf en anderen in beweging brengt om je gewenste prestatie(s) te realiseren. Je kunt dan ook vier dimensies van energie onderscheiden.

Die fysieke component bepaalt slechts voor 30% van hoe je presteert. Toch gaan zo'n beetje alle vitaliteitsprogramma's hierover. Maar we weten inmiddels wel dat goed eten, drinken en slapen belangrijk is. Alleen verklaart het nog steeds niet waarom sommige mensen zoveel beter presteren dan anderen. Kortom, het vertrekpunt is vitale medewerkers maar de vraag is, wat ga je dan doen met die energie? Daar komen de andere drie dimensies van energie in beeld. En die bepalen voor 70% hoe je presteert in de huidige kenniseconomie.

De emotionele component wordt vaak overgeslagen en dus mislukken veel veranderingen al heel snel. Als je het namelijk niet echt wilt of er niet in gelooft, waarom zou je dan? Precies, en zo zeggen we ja en doen we gewoon nee. Emotionele energie gaat over hoe je je voelt: hoe autonoom ben je? Hoeveel zelfvertrouwen heb je? Hoe optimistisch ben je dat gaat lukken wat jij belangrijk vindt? Hoe enthousiast ben je over wat je doet? Het is het verschil tussen willen en moeten. En tussen praten en doen.

Vervolgens is er de mentale dimensie waarbij je energie krijgt doordat je je aandacht weet te richten op een zelf gekozen ambitie, of het nu werk of privé is. Dit gaat dus over je drijfveren en talenten maar ook over je veerkracht en wilskracht. En tot slot is er de sociale energie waardoor je in staat bent om nog veel meer voor elkaar te krijgen. Door goed samen te werken zet je de verdubbelaar aan.

Sluiten we af met goed nieuws. Deze energiebronnen bezitten we allemaal en het is een kwestie van activeren. Dat kun je zelf doen, daar heb je geen manager of HR-professional voor nodig. Je kunt zelf meten waar je energie zit en waar deze lekt. Daarmee kun je een burnout of juist een bore-out voorkomen.

Wij zelf duiken er de komende tijd nog dieper in om de verbanden tussen de energiebronnen verder te verkennen. Kortom, werk aan de winkel voor positieve psychologen. Dat blijkt sowieso ook uit het onderzoek naar de energie van werkend Nederland. Uit dat onderzoek onder inmiddels zo'n 20.000 Nederlandse werknemers blijkt dat er in ons land vooral energie weg lekt doordat er weinig focus is op het realiseren van inspirerende ambities, doordat er weinig aandacht is voor sociale en emotionele energie en ervaart men weinig zicht op verandering. Goed nieuws want het begint dus met nadenken wat je echt wilt......

Patrick Davidson en Hans van der Loo schreven samen de bestseller Waar haal je de energie vandaan? (Uitgeverij Anderz).
Vanuit hun bedrijf EnergyFinder helpen ze mensen en teams om de energie te activeren die nodig is om zelfgekozen topprestaties neer te zetten. Het onderzoeksrapport de Energie van werkend Nederland is te downloaden via energyfinder.nl/whitepaper.


 


Geef hieronder uw reactie op dit nieuwsitem

Leave this one empty:
Naam:
Don't fill in data here:
Reactie:
Don't put anythin in here:
CAPTCHA Image
Neem de code over

Nog geen reacties geplaatst
    Uw internetbrowser is verouderd.

    Voor een goede weergave is een recente versie van uw browser vereist.