Blogs

Bloggers blijven u informeren over de stand van zaken over Positieve Psychologie. Wilt u op de hoogte blijven meld u dan aan voor ToPPics de gratis nieuwsbrief.

'Flow-verbondenheid'

We zitten op de bank, mijn vriendin en ik, met een glas wijn en een paar blokjes kaas, te praten over het leven en hoe leuke dingen ( flow) een prestatie dingetje kunnen worden. En hoe je in verbinding blijft met jezelf om je niet te laten verleiden tot eisen die je aan jezelf stelt. Lekker samen brainstormen.

Bij flow gaat het om een activiteit die je boeiend vindt, waar je in opgaat, die je aandacht vraagt en waarbij je de tijd vergeet. Na een flow ervaring voel je je goed, tevreden en het geeft energie. Urenlang praten over betekenis geven aan dingen die we belangrijk vinden, hoe we daar mee in contact kunnen blijven en (volgens ons) tot geniale conclusies komen, voldoet wel aan de voorwaarde van het ‘flowen’.

Verbondenheid betekent voor mij het in contact zijn met anderen. Vooral het intense contact denk ik. Het gevoel van samen, dat je voelt dat je echt contact hebt met de ander, meehuilt als de ander verdrietig is, meelacht als er wat moois gebeurd. En dat je in gedachten aan diegene denkt als je elkaar niet ziet. Mijn beste vrienden, mijn partner dat zijn mensen die bij mij horen, waar ik voor door het vuur zal gaan en een wijn mee op de bank de bank drink om het over echte dingen te hebben. Zoals een diepgaand gesprek over flow activiteiten die een prestatie dingetje kunnen worden.

De bank is onze leefwereld op dat moment, we zitten naar elkaar toegedraaid en luisteren actief naar wat we willen delen. Dat voelt als verbondenheid voor mij. En als uitsmijter een gedeelde flow- ervaring doordat we een gezamenlijk antwoord vinden op onze vraag. Dit maakt het een flow-verbondenheid ervaring. We hebben samen besloten dat de dingen die we belangrijk vinden en ons happy maken, de flow-activiteiten dus, helemaal geen prestatie dingetje hoeven te worden, als we maar in verbinding blijven met onszelf. Dit doe je door jezelf af en toe in de ‘rewind’ te zetten, even het bandje terugspoelen naar het beginpunt (motivatie).  Vraag jezelf af wat je ook alweer zo leuk vindt aan die activiteit en waarom je die doet! Zoals in mijn geval bijvoorbeeld een tentamen doen in positieve psychologie. Ik vind het een super leuk vak, ik heb genoten van het bestuderen van het boek, ik heb er tig andere boeken over gelezen en toch voelt het maken van het tentamen als een prestatie dingetje. Het is een prestatie opdracht uiteraard, want ik wil dat certificaat. Maar door het vooral te zien als een prestatie dingetje, weet ik niet meer zo goed waarom ik het doe en wordt het een verplichting. Floep, weg motivatie! Nu ik aan mezelf heb gevraagd waarom ik dit vak volg ( het is hele leuke richting, interessant, wil ik meer mee doen, geeft me energie en kan het toepassen etc), ben ik weer gemotiveerd en ga ik dit tentamen maken en halen. Op een leuke manier.

Om half twee ’s nachts concluderen we dat we de afgelopen uren samen in een flow zaten. We wilden al om 23u naar bed en ondertussen is het 17 graden in de kamer; kortom zomaar in flow-verbondenheid. Het is dan wel geen bestaand woord maar mijn vriendin en ik begrijpen precies wat ik ermee bedoel. Hoe mooi is dat?! 

Hieronder een link naar een lezing over vriendschap & eenzaamheid in onze huidige, snelle & technologische samenleving:

http://sggroningen.nl/nl/evenement/vriendschap-vluchtige-tijden

Mo Landsman, studente Klinische Psychologie aan de Open Universiteit: www.chronisch-flexibel.nl

 

Over de auteur: Mo Landsman


    Uw internetbrowser is verouderd.

    Voor een goede weergave is een recente versie van uw browser vereist.