Blogs

Bloggers blijven u informeren over de stand van zaken over Positieve Psychologie. Wilt u op de hoogte blijven meld u dan aan voor ToPPics de gratis nieuwsbrief.

Geboeid door veerkracht in ouderen

Auteur(s)
Welmoed van der Goot 

Al jaren word ik gefascineerd door ouderen. Als kind al mocht ik graag luisteren naar verhalen over een veilig vroeger. Op feestjes verkoos ik soms zelf het gezelschap van ouderen boven die van drukke kinderen! Wellicht was ik een ouwelijk kind, een kind met een doorleefde ziel.

Als levenslustige vijftiger praat ik graag met ouderen of beoefen in stilte Tai Chi met hen. Ik voel me nog steeds verbonden en sta open voor hun denk- en leefwereld. En wat zo leuk is: ouderen voelen zich vaak niet oud, het zijn kinderen in een slap jasje. Hun wensen of verlangens kunnen niet altijd verwezenlijkt worden, maar dat geldt ook voor ons.

In de nieuwe definitie van gezondheid is veerkracht is het uitgangspunt. Veerkracht doet een beroep op mensen om – ondanks hun ziektes en behandelingen – er wat van te maken. Dat klinkt makkelijk, maar is het niet. Het is een dubbele opdracht die niet voor iedereen is weggelegd.

In gezonde doen is je dagelijkse leven vormgeven al in hoge mate beperkt door ‘structuren’ als werk, school of zorgtaken waar we niet aan kunnen ontsnappen. Het kost echt moeite, inspanning en tijd om onze behoeftes te kennen, te voeden en te koesteren.

Als ziekte en tegenslag zich aandienen, komt er een extra uitdaging bij. Ga je vechten en ga je door in een hogere versnelling of accepteer je je ziekte en luister je naar je lijf? Heb je een ziekte of ben je je ziekte? Geef je nog steeds je leven vorm, en zo ja, hoe dan?

Van tevoren weet je niet hoe je zult omgaan met grillige ziektes. Blijft je blik helder of raakt die vertroebeld? Blijft je hart vreugdevol of slaat het een doffe toon? Eenmaal ‘geveld’, heb je hierin een keus, heb ik als chronisch Lyme-patiënt ontdekt.

Omgaan met ‘voor- en tegenspoed’, is een kwestie van veerkracht aanboren. Hebben vele wijze, levenslustige ouderen mij afgelopen jaren voorgeleefd. Zij hebben mij de kracht gegeven om mezelf doelen te blijven stellen en te kunnen genieten van wat is.

Welmoed van der Goot 
Welmoed van der Goot volgde de opleiding ‘Klachtenbemiddeling in de zorg’. Zij heeft een eigen praktijk, De Japanse Tuin, waarin zij zich richt op onafhankelijke procesbegeleiding in de zorg


Geef hieronder uw reactie op dit nieuwsitem

Leave this one empty:
Naam:
Don't fill in data here:
Reactie:
Don't put anythin in here:
CAPTCHA Image
Neem de code over

Ton Lammers - 03 maart 2016

Beste Welmoed, Goed te lezen dat je ouderen zo bewonderd om hun veerkracht. Dat doe ik ook en ik ben zelf ook bijna 67 jaar, dus jong-bejaard. Voor de Lyme-ziekte kan ik je de biofotonen behandeling aanbevelen. Waar de reguliere behandeling stopt, gaat de biofotonen behandeling verder. Met succes is mijn ervaring en die van mijn vrouw. vr gr Ton


Bill Admiraal - 01 maart 2016

Ook oudere mensen doorleven nog allerlei fasen in het leven, waar zaken als veerkracht en vitaliteit een belangrijke rol inspelen. Soms moet je opnieuw jezelf uitvinden om naar de volgende fase te gaan. Je bent nooit te oud om te leren.


Helena vd Laan - 08 februari 2016

Levendige ouderen, die in de actualiteit van het leven blijven staan en die nog ouder zijn dan ik nu ben, blijven een mooi voorbeeld voor me.

    Uw internetbrowser is verouderd.

    Voor een goede weergave is een recente versie van uw browser vereist.