Blogs

Bloggers blijven u informeren over de stand van zaken over Positieve Psychologie. Wilt u op de hoogte blijven meld u dan aan voor ToPPics de gratis nieuwsbrief.

Interview met Tayfun Dogan

Auteur(s)
Fredrike Bannink

 

Tayfun Dogan is psycholoog en wetenschappelijk medewerker aan de Üsküdar Universiteit, gelegen in het Aziatische deel van Istanbul, Turkije. Hij doet onderzoek op het gebied van de positieve psychologie (PP), is oprichter en editor van de Journal of Happiness & Well-Being, en organiseerde onlangs het 1st Eurasian Congress on Positive Psychology. Reden genoeg dus voor een interview.

De eerste keer dat hij in aanraking kwam met PP was toen hij de Turkse versie van de Oxford Happiness Scale ontwikkelde en er onderzoek naar deed. Omdat dit zijn interesse wekte deed hij daarna ook ander onderzoek binnen de PP, en hoe meer hij erover las, hoe meer hij overtuigd raakte van het belang van PP. Dit gold niet alleen voor zijn werk, maar ook voor zijn persoonlijk leven en welbevinden. Hij is blij en dankbaar op het gebied van PP te mogen werken.

In Turkije is PP nog nieuw, hoewel er al wel enkele onderzoekers zijn die ermee werken. Je kunt zeggen dat in de rest van de wereld PP zich in de adolescentiefase bevindt, en dat in Turkije PP nog in de kinderschoenen staat. Tayfun doet er alles aan om PP in Turkije meer bekendheid te geven: hij beschouwt dit als zijn missie. Als voorbeelden hiervan noemt hij de opening van de Positive Psychology Practice and Research Center aan de Üsküdar Universiteit. Het tijdschrift The Journal of Happiness & Well-Being, dat zowel in het Turks als Engels wordt uitgegeven, en waarvan hij de oprichter en editor is, gaat inmiddels het vierder jaar in. Verder zijn er inmiddels enkele boeken over PP vanuit het Engels in het Turks vertaald. En last but not least organiseerde Tayfun met zijn medewerkers in april jl. het 1st Eurasian Congress on Positive Psychology in Istanbul.

Over dit congres vertelt hij het volgende. Al langere tijd wilde hij een dergelijk congres organiseren, maar het werd 2016 voor het daadwerkelijk zover was. Aan het congres namen rond de 500 collega’s en studenten deel. Doel van het congres was om de ontwikkeling van PP in de landen van Europa en Azië te bevorderen en wetenschappers bijeen te brengen. Ondanks het feit dat dit pas het eerste congres was, was Tayfun zeer tevreden met de belangstelling voor het congres.

Itai Ivtzan (Program leader of the Masters in Applied Positive Psychology aan de University of East London), Aaron Jarden (Senior Lecturer in Psychology aan de Auckland University of Technology in Nieuw Zeeland) en ondergetekende waren de keynote sprekers. Het congres was een groot succes en hij kijkt nu al uit naar het tweede congres (waarschijnlijk over twee jaar FB).

Niet alleen in de VS en Europa, maar ook in Azië is er volgens hem veel belangstelling voor PP. Tayfun wilde met het congres een aanzet geven om PP verder te ontwikkelen, omdat de Europese en Amerikaanse culturen niet de enige zijn, maar ook daarbuiten vele culturen voorkomen. Hij denkt dat de eeuwenoude Turkse, Arabische, Perzische, Indiase en Oost-Aziatische culturen veel kunnen bijdragen aan het veld van PP. Het congres was dan ook op die gedachte gebaseerd.

Tayfun is het meest trots op alle aandacht die het congres in Turkije heeft gekregen. Ook het aantal deelnemers overtrof zijn stoutste verwachtingen, en alle positieve feedback na afloop van het congres vond hij geweldig. Het moedigt hem aan het volgende congres nog beter te maken.

Zijn hoop voor PP in Turkije, Eurazië en de rest van de wereld is dat PP ons mensen nieuwe kansen biedt. We kunnen de kwaliteit van ons leven en welbevinden verbeteren door in de toekomst met andere wetenschappelijke disciplines samen te werken. Op dit moment bevindt Turkije zich in een moeilijke situatie: er is rondom overal oorlog. Daarom denkt Tayfun dat Turkije op dit moment PP nog harder nodig heeft dan de rest van de wereld.

Hij wordt er blij van als hij ziet dat er – ook al is het klein – vooruitgang zichtbaar is. Hij is vastbesloten om in zijn land verder te werken aan PP en samen te werken met wetenschappers vanuit alle 

disciplines en alle landen. Tayfun nam deel aan het 3rd IPPA congres in Los Angeles in 2013 en was erg opgetogen over het onderzoek dat hij daar aantrof. Hij zegt erg hoopvol te zijn over de toekomst van PP.

Tayfun houdt van reizen en fotograferen, en zou graag een wereldreis willen maken. Wellicht dat hij zijn missie hiermee kan combineren!

 

Fredrike Bannink

Is klinisch psycholoog, kinder- en jeugdpsycholoog specialist en  heeft een praktijk voor therapie, coaching, training en mediation te Amsterdam. Ze is opleider en supervisor van o.a. de VGCt (Vereniging voor Gedragstherapie en Cognitieve therapie) en bovendien werkt zij als Mental Health Trainer voor Artsen zonder Grenzen. Fredrike Bannink is ook Master of Dispute Resolution , International Full Certified ADR Mediator en is zij Founding Member van Mediators Beyond Borders. Zij is een internationale auteur van 25+ boeken, keynote speaker en trainer en schreef het eerste Nederlandstalige boek over Positieve Psychologie in 2009. www.fredrikebannink.com

 


Geef hieronder uw reactie op dit nieuwsitem

Leave this one empty:
Naam:
Don't fill in data here:
Reactie:
Don't put anythin in here:
CAPTCHA Image
Neem de code over

Nog geen reacties geplaatst
    Uw internetbrowser is verouderd.

    Voor een goede weergave is een recente versie van uw browser vereist.