Blogs

Bloggers blijven u informeren over de stand van zaken over Positieve Psychologie. Wilt u op de hoogte blijven meld u dan aan voor ToPPics de gratis nieuwsbrief.

Mensen maken gelukkig

Auteur(s)
Alexandra Smith

Acht jaar geleden werd ik zelfstandig ondernemer. Dat leidde niet tot vrijheid, blijheid en meer tijd voor vrienden en geliefden. Als je zelf 100% afhankelijk bent voor je eigen maandinkomen, voel je je sneller schuldig op dagen dat je flierefluit – of besluit iets leuks te ondernemen met vrienden. En dus gebeurde dat steeds minder.

Tot drie jaar geleden. Ik was er klaar mee om mijn dagen hoofdzakelijk thuis achter mijn computer door te brengen met schrijven en redigeren. Was ik geen mensen-mens? Had ik niet meer kwaliteiten? Ja! Dus ging ik meer trainingen geven, lezingen geven en meer werk aannemen als model/actrice. Mijn inkomen steeg. Beter nog: ik had meer tijd voor leuke dingen doen. Mét vrienden. Dat bleek een slimme zet.

Goede relaties met vrienden en/of geliefden houden ons namelijk gezond en gelukkig. Dat is de belangrijkste conclusie van The Harvard Study of Adult Development die al 76 jaar de levens van mannen volgt.

Eind 2015 gaf psychiater Robert Waldinger een TED-talk over deze studie. Hij vertelde dat het niet gaat om hoeveel vrienden of geliefden je hebt, maar om de kwaliteit van deze relaties. Kun je door dik en dun op ze rekenen? Indien het antwoord ja was, waren de mannen uit de Harvard-studie niet alleen gelukkiger en fysiek gezonder, maar werkte ook hun geheugen beter dan de mannen die nee antwoordden.

Conclusie: als we gelukkiger en gezonder willen zijn, hoeven we slechts meer tijd door te brengen met dierbaren die ons steunen. Ik herken het uit eigen ervaring. Hoe aangenaam het contact met mensen op de set of cursisten bij een training ook is, mijn geluksgevoel is toch het meeste gesterkt door iets anders: een veilig, liefdevol thuis en vrienden en familie waar ik op kan rekenen.

Alexandra Smith (1975) van Fabel is zelfstandig verhaalcoach en storytellingexpert. Ze behaalde het certificaat The Science of Happiness bij de University of Berkeley en schrijft over storytelling en geluk.


Geef hieronder uw reactie op dit nieuwsitem

Leave this one empty:
Naam:
Don't fill in data here:
Reactie:
Don't put anythin in here:
CAPTCHA Image
Neem de code over

Nog geen reacties geplaatst
    Uw internetbrowser is verouderd.

    Voor een goede weergave is een recente versie van uw browser vereist.