Blogs

Bloggers blijven u informeren over de stand van zaken over Positieve Psychologie. Wilt u op de hoogte blijven meld u dan aan voor ToPPics de gratis nieuwsbrief.

donderdag 21 september 2017

Mijn happy smartphone

Weet jij wanneer jij je het meest blij bent? Wat ben je dan aan het doen, en met wie en waar? We hebben vast wel een idee over welke dingen we leuk vinden om te doen. Genieten van een biertje op het terras met vrienden, van mooie natuur of een goed gesprek. Maar wat maakt je het meest happy?

Happy onderzoek
Een jaar geleden was er een oproep van Wageningen University & Research om mee te doen aan een onderzoek naar waar mensen zich gelukkig voelen (of juist niet). De omgeving is van invloed op ons geluk en middels dit onderzoek wilden de onderzoekers meer inzicht krijgen waar men zich vooral gelukkig voelt. Deelnemers dienden de app Happyhier te downloaden en te installeren. In een periode van een maand ontving je een paar keer dag een melding op je smartphone, met een aantal vragen die je dan diende te beantwoorden: hoe happy voel je je, waar ben je, wat doe je en met wie of alleen? Dit is Experience Sampling via een smartphoneapplicatie (Jacobs et al., 2017). Juist omdat (positieve) emoties dynamisch zijn en wisselen gedurende de tijd en onder invloed staan van de context, krijg je een goed beeld hoe de positieve emoties kunnen variëren in relatie met context en met wat je aan het doen bent.

Blieb blieb
Mijn nieuwsgierigheid was gewekt omdat ik wel benieuwd was of de omgeving waarin ik me bevind echt zoveel invloed heeft op hoe happy ik me voel, en of het veel uitmaakt wat ik doe en of ik dat samen of alleen doe. Ik heb keurig een maand de vragen beantwoord zodra de smartphone van zich liet horen. Het was leuk om op deze manier bewust bezig te zijn met wat ik deed, waar ik was en hoe blij ik me voelde. Dit zijn mijn uitkomsten:

Als ik kijk naar de tabellen valt me vooral op dat het vakje werk/ school leeg is. Dit klopt aangezien ik niet werk en bij de Open Universiteit, en dus op afstand, studeer. Wat ik grappig vind, is dat ik kennelijk, ondanks dat ik niet werk, wel last heb van de ‘maandag-blues’, aangezien ik me op die dag van de week, het minst happy voel. Zaterdag is voor mij DE dag! Dan ben ik op zaterdag niet aan het ‘relaxen binnenshuis’, aangezien ik daar een 6 op scoor, de laagste score van mijn activiteiten. Als ik thuis ben, dan vermaak ik me het beste met ‘hobby binnen’ of met een studieboek. Sociale activiteiten buiten maken me erg blij en ik doe die ook vooral op zaterdag. Het bijzondere is dat het voor mij niet uit maakt waar ik ben, ik scoor op de genoemde omgevingen allemaal een 7. Ik voel me overal redelijk happy. Bij mij lijkt het dus meer te gaan om wat ik doe en met wie. ‘Studie’ en ‘binnen hobby’ zijn voor mij flow activiteiten, ik ga er helemaal in op en voel me er erg gelukkig bij. ‘Uitgaan/ winkelen, buiten hobby en sociale buitenactiviteit’ zijn vooral dingen die ik samen met partner, vrienden of onbekenden, onderneem. Hier speelt het sociale aspect een grote rol denk ik. Wat ik vrij ongelooflijk vind is dat ‘reizen’ en ‘huishouding’ beide een 7 scoort; dit zou betekenen dat het voor mij niet uitmaakt of ik reis of sta te soppen! Terwijl ik van reizen hou, het onderweg zijn, rijden in mijn auto of in de trein uit het raam kijken. Dit voel ik echt niet tijdens de afwas!

Conclusie
Experience Sampling via de app op de smartphone kan inzicht geven in wanneer je positieve emoties ervaart. Daarnaast kan de gepersonaliseerde feedback en de feedback over de context waarin deze positieve emoties plaatsvinden, helpen om positieve emoties te bevorderen ( Jacobs, et al., 2017). Ik denk ook dat dit zo werkt, tenminste bij mij wel. Juist de hoogste scores, de 8-en in mijn geval, motiveren mij om meer van die activiteiten te gaan ondernemen, zeker in moeilijkere tijden. De andere activiteiten zal ik zeker blijven ondernemen, deze maken me kennelijk toch wel redelijk gelukkig. Het ‘relaxen binnenshuis’ moet ik maar achterwege laten, of alleen op maandag doen, dat is toch al een off-day tenslotte...

Mo Landsman, studente Klinische Psychologie aan de Open Universiteit: www.chronisch-flexibel.nl

Lees hier meer over het onderzoek Happyhier


Referenties
Jacobs, N., Janssens, M., Reijnders, J., Peeters, S., & Lataster, J. (2017). Smarter phones, happier people?. Tijdschrift Positieve Psychologie, 2 (3), 23-28. 



 

Over de auteur: Mo Landsman


    Uw internetbrowser is verouderd.

    Voor een goede weergave is een recente versie van uw browser vereist.