Blogs

Bloggers blijven u informeren over de stand van zaken over Positieve Psychologie. Wilt u op de hoogte blijven meld u dan aan voor ToPPics de gratis nieuwsbrief.

maandag 07 maart 2022

Nieuwe rubriek: Lieve positieve...

Jij bent de expert van je eigen leven: jij weet wat werkt en wat niet werkt

De positieve psychologie gaat over hoe we het beste uit onszelf en anderen kunnen halen. Over het versterken van mogelijkheden om een plezierig, goed en zinvol leven te leiden, ook al zit het soms tegen. De positieve psychologie gaat over het van elke dag niet de beste, maar de best mogelijke dag maken.

In deze nieuwe rubriek kun je vragen stellen over wat je bezig houdt. Problemen, irritaties, zorgen, alles mag. De redactie van het Tijdschrift Positieve Psychologie zal vanuit de positieve psychologie trachten je een antwoord te geven, waardoor elke dag toch de best mogelijke dag kan worden.

Stuur je vragen naar bladmanager Janet Rienties en wie weet lees je het antwoord op je vraag in de volgende nieuwsbrief!
 Chris - 13 januari 2022
"Ondanks zeer veel kennis over gezond eten, het jojo-effect, over diverse mogelijk soorten diëten met hun voor- en nadelen, ondanks het feit dat mijn relatie tot eten verstoord werd in mijn jongste levensjaren en ik genetisch ook wat aanleg heb om iets 'steviger'' te zijn (meer spiermassa), ondanks het feit dat ik weet dat ik eerder dien te werken op gewoontes, de één na de ander aanpakken en geen wonderen mag verwachten, blijven de meer ongezonde dingen me extra aantrekken, zodat ik nog meer geneigd ben om meer te eten dan goed voor me is. Hoe meer ik me wil veranderen, hoe meer het fout gaat, met steeds een hoger cijfer op de weegschaal. Ik weet dat zelfliefde aan de basis ligt, milder zijn, ... Het is als een alcoholieker, de verleidingen zijn zo groot. Ik ben al zeker 45 jaar bezig met dat thema, om zot en gefrustreerd van te worden. Het is niet echt problematisch (1m65 en 92 kg), maar ik overweeg een bypassoperatie omdat ik elke dag pieker en me schaam als iemand die alsmaar faalt. Ik haat die ophopingen van vet aan buik en billen. Hoe geraak ik ooit uit die vicieuze cirkel? Ik ben een genieter, alle sociale momenten in de familie en met vrienden zijn gekoppeld aan lekker eten, een drankje erbij... Ontspannen door gezellig te eten... Ik ben radeloos.”

Van de redactie
Beste Chris,
hartelijk dank voor je vraag aan Lieve Positieve. Je bent de eerste vraagsteller in deze nieuwe rubriek!

Je beschrijft dat je een echte levensgenieter bent, en houdt van gezelligheid en mensen om je heen. En dan het liefst met lekker eten en een drankje erbij. Dat klinkt helemaal oké natuurlijk, maar toch is er een probleem ontstaan dat je zelfvertrouwen behoorlijk heeft aangetast. Omdat je gewicht door al die gezelligheid met lekkers te hoog geworden is en je jezelf daardoor ziet als falend. Je weet natuurlijk ook dat je lang niet de enige bent die hier moeite mee heeft, ik geloof dat zelfs de helft van de bevolking nu overgewicht heeft.

Je verdient wel wat meer zelfcompassie vind je niet? ...boos zijn op jezelf lijkt niet de oplossing. Mag ik je daarom eens een beetje een rare vraag stellen? Hoe is het je gelukt niet meer dan die 92 kilo te wegen? Wat maakt dat je niet allang bijvoorbeeld 120 kilo weegt? Of zelfs meer? Want dat had ook het geval kunnen zijn, en het is je gelukt toch onder de 100 kilo te blijven.

Daarvoor heb je uiteraard dingen gedaan (of juist niet gedaan), want anders was je gewicht wel boven de 100 kilo uitgekomen. Bijvoorbeeld een laatste drankje afgeslagen, of niet een tweede portie eten genomen, ook al had je er zin in? Die kroket laten liggen of dat gebakje maar voor de helft opgegeten? Een tijdje wat meer bewogen, of meer aan sport gedaan?

Jij bent de expert van je eigen leven: jij weet wat werkt en wat niet werkt. Maak eens een lijst van alle dingen die je tot zover hebt gedaan om ervoor te zorgen dat je niet meer weegt dan je nu doet. Ik ben benieuwd hoever je komt, en denk dat er toch op zijn minst 10 à 15 verschillende dingen op die lijst kunnen staan. En dan gaat het erom om die dingen die werken - en eerder hebben gewerkt - wat vaker te doen. Sla je bijvoorbeeld wel eens een drankje af op een avond en neem je een glaasje spa, sla dan vanaf nu twee drankjes op een avond af en neem twee glaasjes spa. Loop je bijvoorbeeld nu 15 minuten per dag, maak er dan 20 minuten van.

Het gaat om de kleine haalbare stapjes, die een sneeuwbal van grotere veranderingen teweeg kunnen brengen. En nee, werken met die kleine stapjes betekent niet dat je volgende week al slank door het leven gaat. Het betekent wel dat je beetje bij beetje zult afvallen en je zelfvertrouwen weer kan groeien.

Ik wens je veel succes!

    Uw internetbrowser is verouderd.

    Voor een goede weergave is een recente versie van uw browser vereist.