Blogs

Bloggers blijven u informeren over de stand van zaken over Positieve Psychologie. Wilt u op de hoogte blijven meld u dan aan voor ToPPics de gratis nieuwsbrief.

Overdenking: Optimisme en pessimisme

The secret of Happiness

Auteur(s)
Marius Gosschalk, Onno Vendel

Er was eens een koning die twee zonen had, een tweeling. Hoewel ze sprekend op elkaar leken, waren hun karakters zo verschillend als dag en nacht. De een was een gezworen pessimist, de ander een ongeneeslijke optimist.
Toen ze meerderjarig werden, besloot de koning dat het tijd was om hun ogen te openen voor de andere kant van het leven. Dat zou hij doen door middel van de geschenken die hij hen gaf. Voor de pessimist ging hij naar de koninklijke juwelier. “Ik wil voor hem het mooiste horloge dat er ooit is gemaakt”, zei hij. “Geld speelt geen rol. Juwelen, diamanten, goud, platina – het beste. En ik wil dat het op zijn verjaardag klaar is.”
Voor de optimist ging hij naar de tuinman van het paleis: “Als hij op de ochtend van zijn verjaardag wakker wordt, wil ik dat hij aan het voeteneinde van zijn bed een enorme hoop mest ziet.” Toen kwam de verjaardag. Vol verwachting ging hij naar zijn pessimistische zoon. Deze zat somber op zijn bed, terwijl hij een schitterend horloge vasthield. “Wat vind je van je cadeau?” vroeg de koning. “Wel aardig,” zei de pessimist, “maar het is wel wat opzichtig. En afgezien daarvan is het echts iets om gestolen te worden, en ik kan het ook verliezen. Het kan ook stukgaan …”
De koning had genoeg gehoord en ging naar zijn optimistische zoon, die stond te dansen van plezier. Toen zijn vader binnenkwam, rende de zoon hem tegemoet en omhelsde hem. “O, dank u wel, vader, dank u wel! Dat wilde ik nou juist hebben!” Stomverbaasd vroeg de vader aan de zoon waar hij hem voor bedankte. “Maar vader, voor het paard!”

Vertaald uit : Izzy, J.B. (2003). The Beggar King and the Secret of Happiness: A True Story. Chapel Hill: Algonquin Books.

Met dank aan Marius Gosschalk, verhalenverteller en acteur, en Onno Vendel, oprichter van AGATHON.

BRON: professioneelbegeleiden.nl 

VakbladTijdschrift voor Coaching
AuteurMarius Gosschalk, Onno Vendel
Editie2012-04, december
ThemaGlobal thinking


Geef hieronder uw reactie op dit nieuwsitem

Leave this one empty:
Naam:
Don't fill in data here:
Reactie:
Don't put anythin in here:
CAPTCHA Image
Neem de code over

Nog geen reacties geplaatst
    Uw internetbrowser is verouderd.

    Voor een goede weergave is een recente versie van uw browser vereist.