Blogs

Bloggers blijven u informeren over de stand van zaken over Positieve Psychologie. Wilt u op de hoogte blijven meld u dan aan voor ToPPics de gratis nieuwsbrief.

Witteman op zoek naar geluk

Auteur(s)
Matthijs Steeneveld

Iedereen lijkt wel op zoek naar geluk. Het nieuwe seizoen van “Witteman ontdekt” gaat dan ook over de zoektocht naar geluk. Afleveringen over yoga, neuropsychologie en meer. Ik was bij de opname van de aflevering over mindfulness en deel graag mijn ervaring.

Doel van de aflevering is om een verhelderend beeld te geven van wat mindfulness doet om mensen zich gelukkiger te laten voelen. Met een ervaren mindfulnesstrainer als tafelgast en een divers panel worden voors en tegens besproken. Mindfulness is lastig om duidelijk uit te leggen, maar Witteman slaagt er goed in om een neutraal en behoorlijk concreet beeld te geven. Verhelderend én leuk zijn ook de korte stukjes film van Wittemans eigen ervaringen. Hij heeft voorafgaand aan de uitzending zelf mindfulness uitgeprobeerd, waardoor hij goed beslagen ten ijs komt om kritische vragen te stellen. De ervaren trainer, Eveline Brandt, weet zonder al te veel poespas duidelijk te maken wat de bedoeling van mindfulness is.

Het panel verrijkt de uitzending ook. Een ervaren wetenschapper van de KU Leuven, Filip Raes, deelt de nieuwste inzichten met gezonde kritische blik. Hij weet met duidelijke voorbeelden en experimenten uit te leggen wat mindfulness doet. Er is ook een criticus aanwezig die zorgt dat er een verhelderende discussie ontstaat. Als mindfulnesstrainer herkende ik de argumenten en opmerkingen – van navelstaren tot heerlijk tot jezelf komen. Het was goed om te zien hoe persoonlijke ervaring, afkeer en wetenschappelijk bewijs werden besproken. De conclusie? Daarvoor moet je zelf kijken.

Mijn oordeel: een inhoudelijk onderbouwd, breed toegankelijk en informatief programma. Wil je meer weten over mindfulness of juist zien hoe er in de maatschappij tegen mindfulness wordt aangekeken, ga dan zeker kijken.

Witteman ontdekt: mindfulness. Te zien op vrijdag 16 december om 21:20 op NPO2. De overige afleveringen:

Vrijdag 25 november
21:10, NPO2 - Positieve psychologie/geluksonderzoek (met Leo Bormans)
Vrijdag 2 december
21:10, NPO2 - Yoga 
Vrijdag 9 december
21:10, NPO2 - Religie 
Vrijdag 16 december
21:10, NPO2 - Mindfulness 
Vrijdag 23 december
21:10, NPO2 - Neuropsychologie 
Vrijdag 30 december
21:10, NPO2 - slotuizending over de vraag: moet je überhaupt willen streven naar geluk of word je van die zoektocht juist ongelukkig?

Matthijs Steeneveld is redactielid van het Tijdschrift Positieve Psychologie


Geef hieronder uw reactie op dit nieuwsitem

Leave this one empty:
Naam:
Don't fill in data here:
Reactie:
Don't put anythin in here:
CAPTCHA Image
Neem de code over

Claesen marcel - 30 december 2016

De dames vond ik veel duidelijker dan de mannen die met veel uitleg nog wat te vertellen hebben.Spijtig ik kon de dames beter volgen een hebben duidelijk meer ervaring in die zaken.

    Uw internetbrowser is verouderd.

    Voor een goede weergave is een recente versie van uw browser vereist.