Handboek Positieve Psychologie

Theorie, Onderzoek en Toepassingen

Auteur(s)
Ernst Bohlmeijer, Linda Bolier, Gerben Westerhof & Jan Auke Walburg
Uitgever
Boom, 2013
ISBN
ISBN 978 94 610 5963 5

“Vertelt u maar eens, wat is het probleem?” Een openingszin die vaak gebruikt wordt in de praktijk van de professional in de geestelijke gezondheidzorg. Uitgaande van een probleem wordt gezocht naar oplossingen omdat de cliënt daarmee geholpen is. Dat is het nobele uitgangspunt en wetenschappelijke onderzoeken hebben dan ook geresulteerd in veel evidence-based methodieken die gebruikt worden om psychische problemen op te lossen.

Positieve psychologie, een vrij nieuwe en snelgroeiende stroming in de psychologie, werkt anders. Hierbij is de focus niet gericht op het probleem, maar op de veerkracht van de mens. Alles wordt in het werk gesteld om het gevoel van persoonlijk welbevinden en geluk te vergroten. Het streven is: optimaal functioneren. Hierbij richt de aanpak zich op het versterken en ontwikkelen van mogelijkheden van de mens om zo een plezierig, zinvol en betrokken leven te kunnen leiden. Een heel andere aanpak dus, maar wel een die heel interessant is en ongelofelijk veel nieuwe mogelijkheden biedt. Problemen mogen er zijn, ziekte ook, dat hoort bij het leven en is niet belemmerend zo lang je optimaal functioneert.

Door het verschijnen van het ‘Handboek Positieve Psychologie’ wordt een goed en zeer volledig overzicht van de verschillende aspecten van deze stroming toegankelijk en inzichtelijk gemaakt. Aan de hand van wetenschappelijke onderbouwingen en waar mogelijk een overzicht van praktische toepassingen worden de belangrijke thema’s uit de positieve psychologie behandeld. Denk daarbij onder andere aan het broaden-and-buildmodel, sterkekantenbenadering, zelfregulatie, emotieregulatie, optimisme, compassie, hoop, posttraumatische groei, sociaal welbevinden en sociale en maatschappelijke betrokkenheid. Elk hoofdstuk bevat naast een gedegen theoretische beschouwing een uitgebreide literatuurlijst die uitnodigt om dieper op de besproken materie in te gaan.

Dit goed leesbare en zeer interessante handboek is opgedeeld in vier delen: de betekenis van positieve psychologie, competenties voor optimaal functioneren, toepassingen (zowel in geestelijke gezondheidzorg, forensische zorg, organisaties als op school), en implementatie en bereik. In het laatste deel komen de online toepassingsmogelijkheden en positieve technologie aan de orde. Elk deel bestaat uit een aantal hoofdstukken waarin speciale onderwerpen met betrekking tot het thema behandeld worden.

Voor iedereen die benieuwd is naar wat een verschuiving van klachtgericht naar krachtgericht op kan leveren is dit boek zeer zeker een aanrader.

Ook al is pijn onvermijdelijk, het hoeft persoonlijk welbevinden, optimaal functioneren en geluk niet in de weg te staan. Hoe mooi kan betekenisvol leven zijn.

Jac van den Goor – counsellor en coach


Geef hieronder uw reactie op dit nieuwsitem

Leave this one empty:
Naam:
Don't fill in data here:
Reactie:
Don't put anythin in here:
CAPTCHA Image
Neem de code over

Loek Knippels - 20 mei 2015

Goede referentie. Ik ga n.a.v. deze bespreking het boek zelf lezen/bestuderen. Dat is dus de kracht van de recensie. Heb zelf 3 boeken geschreven die ik binnen deze rubriek ook wel besproken wil zien. Boek over Groei in de relatie; boek over prenatale teksten met als titel "je leven begint eerder dan je denkt' en een boek met visualisaties voor de therapiepraktijk. Welk boek(en) wil je bespreken, dan stuur ik het je toe? Harte-groet, Loek Knippels.

    Uw internetbrowser is verouderd.

    Voor een goede weergave is een recente versie van uw browser vereist.