maandag 04 april 2022

5 componenten die jouw geluk (op het werk) bepalen

Gelukkige werknemers zijn productiever dan hun sombere collega’s. Volgens recent onderzoek van de Universiteit van Oxford zelfs “13% gelukkiger”. Ze zouden meer werk verrichten én voeren hun werk ook beter uit dan minder gelukkige collega’s. Geluk op de werkvloer is dus essentieel. Maar hoe zorg je ervoor dat je je goed voelt in je job? Deze 5 componenten bepalen jouw geluk op het werk.

1. Je gezondheid
Geluk begint bij jezelf. Regelmatig bewegen, gezond eten en voldoende qualitytime inlassen, bevordert je productiviteit. Ook op het werk, want gelukkige medewerkers zijn niet enkel productiever, ze zijn ook gezonder en daardoor minder afwezig.

2. Je collega’s
Sociale contacten zijn belangrijk én maken je gelukkig. Dat heeft de pandemie nogmaals bewezen. Ook op het werk maakt een goede verstandhouding met collega’s ons effectief gelukkiger. We blijven daardoor zelfs langer werken op een bepaalde plek. Als er op je werkplek ruimte is om zaken zoals rouw of een burn-out te bespreken, voel je je begrepen en uiteindelijk gelukkiger.

3. De gelukspiraal
Een goede teamspirit begint bij de leidinggevende. Als je baas positieve vibes verspreidt, word jij gelukkiger en laat je dat op jouw beurt doorschijnen naar klanten. Deze gelukspiraal zorgt voor een gezonde bedrijfscultuur. Als een leidinggevende actief naar je luistert, voel je je ook meer betrokken. En door een betere communicatie ontstaat er vaak meer innovatie en creativiteit.

4. Samenwerken werkt
Niemand heeft altijd zin in zijn job. Maar het is wel belangrijk om je werk graag te doen. Wanneer je het gevoel hebt dat je job zinvol is, kun je je talenten verder ontwikkelen. Samenwerking is hierbij essentieel. Wanneer werkgever en werknemer doelgericht samenwerken voel je je als werknemer meer betrokken. Ook specifieke complimenten over je prestaties maken je dan gelukkiger.

5. Een tweede thuis
Je thuissituatie of persoonlijke gezondheid staan los van het werk. Door problemen in de privésfeer kun je je productiviteit verliezen. Maar bij een aangename werkplek ga je er alvast niet met tegenzin naartoe. Én door een goede werksfeer raak je terug gemotiveerd. Zo creëer je een gelukkiger (werk)leven. (bronnen: Jobat, Forbes, Robert Half)

 

    Uw internetbrowser is verouderd.

    Voor een goede weergave is een recente versie van uw browser vereist.