maandag 09 oktober 2023

5 tips om af te rekenen met faalangst

Iedereen is al eens bang om af te gaan, ook anderen hebben soms schrik om te falen. Het komt erop aan om je niet door die angst te laten leiden en je carrière aldus te ondermijnen. Daarom: deze 5 praktische tips.

1. Vermijd uitstel
Uitstel leidt tot nodeloze stress. Begin op aan die presentatie of meeting, je zal je veel geruster voelen. Maak bovendien een realistische tijdsplanning zodat je niet in de knoei geraakt.

2. Ontspan op tijd
Je voelt je uitgeput, maar hebt nog werk voor de boeg. Mensen met faalangst hebben dan de neiging nog harder te beginnen werken, terwijl je dan niet meer productief kan zijn. Laad je batterijen op door te sporten of door een wandeling te maken.

3. Focus op wat je kan
Ga er niet zomaar van uit dat je er een boeltje van gaat maken. Werk je aan een groot project, kijk dan naar de onderdelen waar je wél al mooi werk geleverd hebt.

4. Maak het je niet te makkelijk
De makkelijkste manier om mislukkingen te vermijden is te lage doelen stellen. Fout! Dat zorgt ervoor dat je onder je niveau presteert. Maak een lijstje met je positieve kwaliteiten en stel op basis daarvan eisen aan jezelf.

5. Praat over je stress
Laat voor je aan je presentatie begint, gerust weten dat het zou kunnen dat je door de zenuwen rood aanloopt of begint te stotteren. Verpak het als een grapje. Dan ebt de stress vanzelf weg. (bron: Jobat)

    Uw internetbrowser is verouderd.

    Voor een goede weergave is een recente versie van uw browser vereist.