dinsdag 11 oktober 2022

5 tips voor meer werkplezier

Met plezier je werk doen is voor de meeste werknemers belangrijker dan meer geld verdienen, zo blijkt uit verschillende onderzoeken. Werkplezier is niet abstract of ongrijpbaar: je kunt het vergroten door enkele eenvoudige, praktische tips.

Sta je ’s ochtends met tegenzin op? Denk je op zondag: ‘Bah, het is alweer bijna maandag’? Dan ga je duidelijk met tegenzin naar je werk. Het kan ook anders. Volg onderstaande tips en je werkplezier zal flink toenemen.

1. Stel doelen
Volgens klinisch psycholoog Elke van Hoof, auteur van De Chief Happiness Officer, motiveert het om persoonlijke doelen te stellen – hoe klein ook — en die na te streven. Ze raadt aan om jezelf de vraag te stellen wat vandaag tot een fijne/succesvolle/geslaagde werkdag zou maken, en wat je kunt doen om dat te verwezenlijken. Denk aan: eerst een bepaalde klus afmaken, pas om 10.00 uur je mail checken, een wandeling maken tijdens je lunchbreak, de stopwatch zetten bij een vergadering of op tijd naar huis gaan. 

2. Vermijd de sleur
Auteur en gedragswetenschapper Ben Tiggelaar noemt variatie en verrassing in je werk "meer dan een beetje belangrijk". Want al is je werk nog zo leuk, na een tijdje wordt dat minder. In de psychologie heet dat habituatie, oftewel gewenning. De verrassing verdwijnt na een tijdje, en dat terwijl nieuwe en onverwachte gebeurtenissen juist zo’n krachtig effect hebben op onze emoties. Leuke verrassingen in je werk kun je volgens Tiggelaar als collega’s voor elkaar organiseren. Hij zegt dat psychologen het ook aanraden bij langdurige relaties en vriendschappen. "Het is een krachtig middel om de sleur buiten de deur te houden."

3. Durf te falen
Omdat we ruim 60.000 uur van ons leven werken, bedacht auteur Rob Koops dat we dat maar beter met plezier kunnen doen. In zijn boek WRKPLZR, 101 tips om meer uit je werk te halen adviseert hij onder meer om te durven mislukken. Neem af en toe een risico, wees niet bang om fouten te maken. Volgens Koops bestaan fouten zelfs niet. Ook andere experts stellen dat fouten maken goed is voor je persoonlijke groei. En wie groeit, ervaart meer werkplezier.

4. Vind je missie
Volgens Eva Knies komt veel werkplezier voort uit het gevoel zinvol bij te dragen aan de doelen van een organisatie. Weten waarvoor je werkt, geeft plezier, aldus de hoogleraar strategisch human resource management. Op de site van de Universiteit Utrecht zegt Knies dat het helpt als je jezelf kunt identificeren met de missie en doelen van je werkgever. Dat is waarom mensen in de publieke sector, zoals zorg of onderwijs, vaak plezier en voldoening uit hun werk halen.

5. Zorg ook thuis voor werkplezier
Nu we tweemaal zoveel thuis blijven werken als vóór de pandemie, is het net zo belangrijk om werkplezier in je eigen omgeving te ervaren als op de werkvloer. Op Coachfinder adviseert Jacqueline Brouwer-Blok van Effektadvies om buiten je online bestaan de sociale verbinding te blijven zoeken. Bel met een collega tijdens het koffiedrinken of ga écht samen op pad. En als je elkaar ziet, praat dan niet alleen over het werk. Brouwer-Blok constateert dat sociale momenten vaak als eerste worden geschrapt als iemand een drukke agenda heeft, terwijl ze minstens zo belangrijk zijn als het werk zelf. (bron: Intermediair)


Geef hieronder uw reactie op dit nieuwsitem

Leave this one empty:
Naam:
Don't fill in data here:
Reactie:
Don't put anythin in here:
CAPTCHA Image
Neem de code over

Nog geen reacties geplaatst
    Uw internetbrowser is verouderd.

    Voor een goede weergave is een recente versie van uw browser vereist.