dinsdag 09 april 2019

6 tips voor een rustiger, zinvoller leven

We hebben het druk druk druk. We hebben nog nooit zoveel spullen gehad. We lijden aan ‘zooikoorts’. We doen activiteiten en kopen spullen die we niet nodig hebben, met geld dat we niet bezitten, om indruk te maken op mensen die we niet eens aardig vinden. Hoe kan dit beter? Dit zijn de top 6 geheimtips van meer dan 500 experten die we wereldwijd bevraagd hebben. Mensen die hun drukke en overvolle leven vaarwel hebben gezegd. Die bewust kleiner zijn gaan wonen, meer te voet gaan, bewuster met hun tijd omgaan, en veel meer zin in hun leven ervaren. Mensen uit alle lagen van de bevolking, die hun levenswijze aan niemand willen opdringen, maar die zelf wel kiezen voor ‘voluntary simplicity’, voor bewuste soberheid.

Wat zijn nu de tips van deze experten die bewust soberder en zinvoller zijn gaan leven? Welke stappen hebben zij genomen met als resultaat meer zin in hun leven? De beginletters van hun zes stappen vormen het woord ‘BASICS’ (Zegers, 2017):

1. Back (een stap terugzetten)
‘Is dit alles in het leven?’; ‘Kijk me eens meelopen in de ratrace...’; ‘Waar ben ik eigenlijk mee bezig?’ Doe een stap terug. Verander ‘Ik moet dit doen of hebben’ in ‘Ik heb nu de gedachte dat ik dit moet doen of hebben’. Neem afstand van gedachten en gevoelens.

2. Attention (aandacht geven)
Voor opvallend veel versoberaars is aandacht essentieel. Aandacht voor kleine dingen in de buitenwereld, aandacht voor wat er zich bij jezelf afspeelt. Tip: haal eens diep adem, rek je uit, neem de tijd en neem waar.

3. Select (selecteren)
Op basis van de vorige stappen zijn succesvolle versoberaars zich vaak heel bewust van hun eigen waarden. Tip: zie jezelf in een schommelstoel zitten als je 80 bent en kijk terug op jouw leven. Wat vind ik nu echt belangrijk? 

4. Invest (investeren)
In dit stadium voegen de versoberaars de daad bij het woord.  Zij investeren in dingen en activiteiten die bij hun zelfgekozen waarden passen. Sober leven is dus niet per definitie stoppen met consumeren. Het betekent wel bewust investeren in wat je persoonlijk waardevol vindt, of dat nu natuur is, andere mensen, ... En dat begint met een eerste stap, hoe klein ook: een wandeling, een telefoontje, … Doe die kleine stap. Nu.

5. Cut (wegknippen)
Wat niet bijdraagt tot een zinvoller leven, knip je weg. Niet in het wilde weg knippen, maar op het einde van het BASICS-proces. Zoals bij het snoeien van een plant: door op het geschikte moment welgekozen takken weg te knippen, komt hij beter tot bloei.

6. Sense (zin)
Iedereen heeft een verschillend levensverhaal, maar de geïnterviewden die dit BASICS-patroon volgden zijn het over één ding opvallend eens: zij beschrijven hun huidig eenvoudig leven als ‘making Sense’ (zinvol).

‘BASICS Therapy’ won de ‘Avant-Garde Positive Psychology Clinical Intervention’ prijs van de International Positive Psychology Association. Intussen wordt BASICS-Therapie internationaal aan de praktijk getoetst (Leijssen & Van Hooren, 2016; Zegers & Verheyen, 2018). Wie kiest voor BASICS lijkt vooral meer zin in het leven te ervaren. En laat ‘zin’ nu net het thema zijn van een boeiend themanummer van het Tijdschrift Positieve Psychologie, waarin u ook meer kan lezen over dit onderwerp.


Hein Zegers is de eerste positieve psycholoog van Vlaanderen. Sinds de eeuwwisseling is hij wereldwijd actief rond welzijn, zin en sober leven. www.HeinZegers.com


Referenties

  • Leijssen, M. & Vanhooren, S. (2016). Existential Well-Being Counseling. KU Leuven edX MOOC.
  • Zegers, H. (2017). Zooikoorts. Van rommel en drukte naar rust en zin met de BASICS-therapie. Lannoo.
  • Zegers, H. & Verheyen, E. (2018). BASICS and Essencing as a Positive Psychology Clinical Intervention. Positive Clinical Psychology: An International Perspective. Issue 1, Fall 2018.

 

 

 

Over de auteur: Hein Zegers


    Uw internetbrowser is verouderd.

    Voor een goede weergave is een recente versie van uw browser vereist.