vrijdag 25 april 2025

Als geluk niet vanzelf komt: zo geef je jezelf een duwtje in de goede richting

Sommige mensen lijken altijd in een goed humeur, alsof ze zijn geboren met een roze bril op. Maar wat als jij dat niet bent? Geen zorgen – er is niets mis met jou. Geluk voelt voor de één vanzelfsprekender dan voor de ander, en dat heeft deels met aanleg te maken, zeggen experts.

Gelukspsycholoog Josje Smeets legt uit dat ons gevoel van welzijn voor een groot deel genetisch bepaald is. Toch betekent dat niet dat je overgeleverd bent aan je DNA. Je mindset speelt een minstens zo grote rol – en die kun je ontwikkelen.

In dit artikel beschrijven we vier praktische tips die je helpen om – ook als het niet vanzelf gaat – vaker geluksmomenten te ervaren. Geen grote beloftes, maar haalbare inzichten die je meteen kunt toepassen.

1. Oefen dagelijks met het zien van het goede
De ‘drie-goede-dingen-methode’ is een klassieker binnen de positieve psychologie – en niet zonder reden. Door elke avond drie positieve ervaringen van die dag op te schrijven, én jouw eigen rol daarin te benoemen, train je je brein om aandacht te hebben voor het goede. Docent Griet Van Vaerenbergh benadrukt: “In het begin voelt het misschien wat geforceerd, maar na verloop van tijd wordt het een gewoonte om kleine geluksmomenten op te merken.”

2. Investeer in écht contact
Sociale verbinding is een krachtige voorspeller van duurzaam geluk. Ook als je niet van drukke gezelschappen houdt, kan een kort moment van contact al impact hebben. “Zelfs zestig seconden écht oogcontact kan al zorgen voor de aanmaak van oxytocine, het zogenoemde knuffelhormoon,” vertelt gelukspsycholoog Josje Smeets. Echte gesprekken en tijd met mensen die je belangrijk vindt leveren meer op dan digitale likes of snelle berichten.

3. Beweeg voor een geluksboost
Lichaamsbeweging is misschien wel de krachtigste natuurlijke ‘gelukspil’. Regelmatige fysieke activiteit activeert vier verschillende gelukshormonen in je brein. Smeets raadt aan om ’s ochtends minstens dertig minuten te bewegen, bijvoorbeeld door stevig te wandelen. “Die hormonale boost blijft tot wel twaalf uur actief – een vliegende start van je dag.”

4. Train je dankbaarheidsspier
Dankbaarheid is een eenvoudige, maar diepwerkende manier om je geluksgevoel te versterken. Door elke avond voor het slapengaan twee dingen te benoemen waarvoor je dankbaar bent, activeer je het beloningssysteem in je brein. Onderzoek laat zien dat deze oefening – als je het structureel doet – na acht weken meetbare effecten heeft op het welzijnscentrum van de hersenen. Een klein ritueel, met groot effect. (bronnen: Flow, HLN)

 

    Uw internetbrowser is verouderd.

    Voor een goede weergave is een recente versie van uw browser vereist.