maandag 05 december 2022

Als pessimist een positieve mindset: 7 tips

Geluk lijkt iets mysterieus: de een is al goedgemutst sinds de geboorte, de ander van nature een zwartkijker. Maar je hebt je geluk meer in de hand dan je denkt, zeggen experts. Het gaat ’m niet om de juiste partner, de beste job of het mooiste huis, wel om je hormonen, mindset, oefening en slimme hulpmiddelen. 

“Zonder afbreuk te willen doen aan de impact van de pandemie en de huidige oorlog in Oekraïne, stellen we wetenschappelijk vast dat we nooit eerder in de geschiedenis zo gelukkig waren”, bevestigt prof. dr. Ruut Veenhoven, hoofd van de World Database of Happiness en emeritus hoogleraar sociale condities in menselijk geluk. Decennialang verzamelde hij alle wetenschappelijke kennis over wat ons gelukkig maakt. “Geluk draait in mijn definitie om levensvoldoening", vervolgt hij. “En die is het hoogst als je het leven kan leiden dat bij je past. Hoe meer vrijheid je hebt om je partner, baan, vrienden en zelfs land waar je woont te kiezen, zonder dat pakweg je schoonmoeder of je baas er zich mee bemoeien, hoe groter de kans dat je gelukkig in het leven staat.”

Grijp het geluk met deze 7 tips praktische tips
Coach en onderzoeker Jacky van de Goor doet onderzoek naar de meest betekenisvolle herinneringen van mensen, en ontdekte hoe belangrijk verbinding en verwondering zijn voor een zinvol leven.  Zij geeft 7 tips mee voor méér ‘klein geluk’ bij je thuis.

1. Eén herinnering
Stel je huisgenoten aan tafel de vraag wat hun leukste of mooiste moment van de afgelopen dag was. Laat iedereen vertellen en luister zonder te onderbreken. Je kan het dagelijks doen, of wekelijks, als een terugkerend ritueel tijdens het eten. Of stel de mensen die je dierbaar zijn deze vraag: welke ene herinnering uit je hele leven zou je kiezen om mee te nemen naar het hiernamaals?

2. Feest!
Bedenk samen een bijzondere, nog niet bestaande feestdag. Vier deze dag vandaag uitbundig. Zorg voor een toepasselijke aankleding.

3. Mental organiser
Noteer op het einde van de dag je positieve ervaringen aan de linkerzijde van een blad, en je minder aangename aan de rechterkant. Knip het rechtse deel ervan af, en verbrand het papiertje of kieper het in de vuilbak.

4. Van mij, voor jou
Wees vandaag een geheime engel voor een van je huisgenoten. Doe stiekem kleine dingen om hem of haar een plezierige dag te geven: doe een klusje in huis waar hij/zij een hekel aan heeft, leg een bloemetje neer, maar laat niet merken dat jij het hebt gedaan. Ervaar de reactie.

5. Een verhaaltje voor het slapengaan
Wie van jouw gezinsleden gun je een goede nachtrust? Schrijf een mooi kort verhaaltje met deze persoon in de hoofdrol. Leg het verhaaltje op zijn/haar hoofdkussen.

6. Verwondering
Maak een wandeling door je huis. Loop rond en zoek tien dingen die je nog nooit hebt gezien. Maak er een foto van en zet deze in de groepsapp van je familie, of stuur ze naar een goede vriend.

7. Je steentje bijdragen
Doe drie steentjes in je linker broekzak. Elke keer dat je deze dag iets ervaart waar je dankbaar voor bent, verplaats je een steentje naar je rechterzak. Ga pas slapen als alle steentjes verplaatst zijn. (bron: Goed Gevoel)

    Uw internetbrowser is verouderd.

    Voor een goede weergave is een recente versie van uw browser vereist.