woensdag 10 oktober 2018

Ben jij wel leuk, deskundig en goed genoeg?

We leven in een maatschappij waarin het erg belangrijk is wat mensen van je vinden. Als anderen je niet waarderen, heb je het bepaald niet gemakkelijk. Zakelijk zul je geen succes hebben. Je privéleven kan een tantaluskwelling worden. Zonder waardering wordt het leven al gauw een worsteling. Negativiteit, vermoeidheid en somberheid krijgen dan vrij spel.

Om je ècht gelukkig te voelen, is het belangrijk dat je je gewaardeerd voelt (Diener & Seligman, 2002). Om deze waardering te krijgen, leggen we de lat voor onszelf vaak hoog. Terwijl we ernaar streven te voldoen aan alle hoop en verwachtingen, verliezen we soms onze milde kijk op onszelf. In de hoop onze doelen te bereiken vergeten we soms aandacht te besteden aan de stappen die we hiervoor zetten.

Want ook als je een doel niet haalt, kun je immers veel moeite gedaan hebben. Ook als je de verkeerde taken hebt  aangepakt, kun je je best gedaan hebben. En al zijn er anderen die veel beter zijn dan jij, toch kan je bijdrage waardevol zijn. Hoeveel je ook níét bereikt, er zijn resultaten die je wèl hebt behaald.

Als je waardering, compassie, begrip of respect van de mensen om je heen krijgt, maakt dat het leven een stuk gemakkelijker en aangenamer. Maar of je die erkenning en affectie van anderen krijgt of niet, het is onmisbaar voor je geluk dat je in ieder geval jezelf waardeert.

Zelfcompassie, zelfvertrouwen en zelfwaardering zijn de fundering die ervoor zorgt dat je overeind blijft, energie hebt, succesvol en gelukkig bent. Sta jij nog recht op je fundament?

Waardeer jij jezelf voor wat je waard bent?

Literatuur: Diener en Seligman (2002). Very happy people. American Psychological Society, Pychological science, 13 (1).

 

Claudie van Ginneken beschikt over jarenlange ervaring en expertise als coach en hypnotherapeut. Ze is de grondlegger van de methode Eenzijdig Relaties Verbeteren - ERV®. Technieken die gewoon erg goed blijken te werken bij het ontwikkelen van zelfcompassie deelt ze graag met anderen, zoals jij, tijdens de workshop Leer jezelf waarderen.

 


Geef hieronder uw reactie op dit nieuwsitem

Leave this one empty:
Naam:
Don't fill in data here:
Reactie:
Don't put anythin in here:
CAPTCHA Image
Neem de code over

Nog geen reacties geplaatst
    Uw internetbrowser is verouderd.

    Voor een goede weergave is een recente versie van uw browser vereist.