Column Alje Bosma: Het jaar Nul
En dan kom je aan in dit land van veen en klei. Waar het soms erg koud is en de mensen dikwijls ook en niet erg gastvrij. Tot je die ene mens ontmoet die jij herkent, die jou erkent; beiden soms bevend van herkenning. Welkom hier bij ons, hier bij ons in Nederland. Wat fijn dat je er bent.
Het jaar Nul. Opnieuw beginnen of wachten om weer terug te gaan. Tot de toekomst niet zo zwart meer is, maar iets lichter dan vandaag. Voor mensen die hier geboren zijn, is dat soms erg moeilijk. Hier is het altijd licht. En vinden we donker maar erg moeilijk. En soms is het ook niet gemakkelijk om er te zijn voor mensen die uit donkere tijden komen.
Wat biedt troost aan mensen die veel of alles hebben verloren? Om te begrijpen wat troosten is, moet je beginnen met de momenten waarop dat onmogelijk is. Troost is wat we bieden of zoeken, als we elkaars lijden delen of het onze en dat van jou proberen te dragen. Op zoek gaan naar manieren om verder te gaan, om het geloof terug te vinden dat het leven, jouw leven, mijn leven de moeite waard is.
En dan kom je aan in dit land van veen en klei. Waar het soms erg koud is en de mensen dikwijls ook en vaak niet erg gastvrij. Tot je die ene mens ontmoet die jij herkent, die jou erkent; beiden soms bevend van herkenning. Welkom hier bij ons in de Krimpenerwaard. Wat fijn dat je er bent.
Het jaar Nul. Het jaar is bijna rond. Kerst komt er aan. Het feest van de terugkeer van het licht. Van het kind dat ondanks alles toch een moeder, een vader in jou vindt.
Ach, de liefde en de hoop dat het nieuwe jaar een mooi jaar mag worden. We hoeven daarvoor niet in een God te geloven, maar we moeten wel in mensen geloven en in de liefde die in ieder van ons woont. Gewoon mens zijn is niet anders dan er voor een ander mens willen zijn. Voor elkaar. “Ons resten geloof, hoop en liefde; deze drie maar de grootste daarvan is de liefde.”
En dan kom je aan in dit land van veen en klei. Waar het soms erg koud is en de mensen dikwijls ook en niet erg gastvrij. Tot je die ene mens ontmoet die jij herkent, die jou erkent; beiden soms bevend van herkenning. Welkom hier bij ons. Wat fijn dat je er bent.
Alje Bosma is tekstschrijver, theatermaker en troubadour, maar bovenal is hij een mens met een missie: het humaniseren van zorg en onderwijs. www.de-waslijn.nl Tevens is Alje medebestuurder van Krimpenerwaard Intercultureel.
Krimpenerwaard Intercultureel
Stichting Krimpenerwaard Intercultureel richt zich op de sociale integratie van (ex)statushouders in de Krimpenerwaard.
De interculturele ontmoetingsgroep is een plek waar mensen van niet-westerse afkomst Nederlanders en elkaar ontmoeten zodat zij leren participeren aan en integreren in de kernen waarin zij wonen. Door wederzijds begrip en tolerantie hoop de stichting dat zij zich sneller thuis gaan voelen in Nederland.
De stichting doet dat onder meer door het organiseren van ontmoetingsgroepen en diverse andere ontmoetingen zoals op Wereldvluchtelingendag en Internationale Vrouwendag. Ook helpen de vrijwilligers statushouders aan taalmaatjes, taalstages, werkervaringsplaatsen en werk.
www.krimpenerwaardintercultureel.nl