Contacten belangrijkste factor voor werkgeluk...
...maar vriendschap kan lastig zijn
De gemiddelde Nederlander brengt volgens het CBS 31 uur per week door op het werk. Grote kans dus dat je meer tijd doorbrengt met je collega’s dan met je vrienden. Hoe belangrijk is die band met collega’s?
Kan vervelend werk leuk worden doordat je zulke fantastische collega’s hebt, of leuk werk vervelend als je het niet met je collega’s kunt vinden? Volgens Arie Pieter Veldhoen van de MonitorGroep, een bureau dat jaarlijks onderzoek doet naar het werkgeluk van Nederlanders, is het antwoord iets genuanceerder dan een simpel ‘ja’ of ‘nee’, maar is het duidelijk dat het sociale aspect van werk erg belangrijk is.
Leuke collega’s steevast op nummer één
Uit het Nationaal Werkgelukonderzoek dat Veldhoen en zijn collega’s jaarlijks uitvoeren, blijkt dat verbinding één van de acht belangrijkste factoren voor werkgeluk is. Als werknemers die verbinding met anderen in hun baan niet voelen, kan dat leiden tot negatieve gedachten en een onprettige werksfeer, zelfs als ze het werk dat ze doen geweldig vinden. ‘Leuke collega’s staan steevast op nummer één als we aan mensen vragen waarom ze hun werk graag doen’, vertelt hij. De mensen die bovengemiddeld gelukkig zijn in hun werk, ervaren volgens het onderzoek allemaal een goede verbinding met collega’s. De mensen die verbinding op de werkvloer missen, zijn duidelijk minder gelukkig.
Arbeidspsycholoog en auteur van de boeken Daarom doen ze dat en Laat je niet kiezen Danny Mullenders ziet in die verbinding een duidelijk verschil tussen goede contacten en vriendschappen. Volgens hem is het belangrijk om je collega’s aardig te vinden, maar hoeft je niet per se een vriendschappelijke band met ze te hebben. ‘Als die vriendschappen te diep worden, dan kan het lastig worden om werk en privé te scheiden’, legt hij uit. Hij adviseert dan ook om daar juist voor op te passen. Het is dus een kwestie van een goede balans: ’Een goede band met collega’s is wel vereist voor werkgeluk.’
Ook hij onderstreept hoe belangrijk het is om die verbinding op je werk te voelen. ‘Enerzijds zijn we op zoek naar autonomiteit, anderzijds blijven we als mensen kuddedieren die zich graag in groepen bevinden. Als je zo’n groep niet binnen je bedrijf vindt, kan werk een moment worden om tegenop te zien.’ Volgens Veldhoen ligt ook het gevaar van eenzaamheid op de loer. Omdat je zoveel tijd op je werk doorbrengt, kunnen eenzame gedachten opspelen als je niemand hebt om een grapje of praatje mee te maken. En dat eenzaamheid kan leiden tot minder werkgeluk, hoeft hij je waarschijnlijk niet te vertellen.
Zelf op zoek naar contacten
Als je het de experts vraagt, is het behoorlijk belangrijk dus, dat sociale aspect van werk. Maar wat als je juist op dat gebied helemaal niet je draai kunt vinden binnen een bedrijf? Volgens Mullenders is het goed om dan op zoek te gaan naar mensen in wie je jezelf herkent, of dat nou qua hobby’s is of qua werkwijze. Want volgens hem voelen we sneller een verbinding met mensen met wie we iets delen.
‘Daag jezelf ook uit om nieuwe contacten op te doen. Als je in eerste instantie denkt dat er binnen het bedrijf niemand werkt met wie je het goed kunt vinden, kun je jezelf misschien verrassen’, zegt Mullenders. Wie weet kun je met die veel oudere collega heel goed kletsen of blijkt juist de stagiaire iemand met wie je graag je lunchpauze doorbrengt.
Die verbinding hoef je niet altijd in groepsverband op te zoeken, in sommige situaties is dat volgens Veldhoen überhaupt onmogelijk. Als je bijvoorbeeld CEO of juist freelancer bent, werk je veel alleen en heb je geen team van gelijken om je heen. Het is dan de kunst om je niet eenzaam te voelen, bijvoorbeeld door tijdens die lunchpauze wél op zoek te gaan naar contacten.
‘Uit ons onderzoek blijkt dat 25% van de ondervraagde werknemers zich weleens eenzaam voelt, en dat leidt uiteindelijk tot minder werkgeluk. Door actief de verbinding te zoeken, voorkom je dat je binnen die 25% valt’, zegt de onderzoeker. (bron: Intermediair)