maandag 06 maart 2023

Deze 2 woorden maken een wereld van verschil

‘Dank je.’ Die twee woorden – of een variant erop – blijkt de nummer 1-zin in succesvolle relaties, zowel in werk als privé. Dat opperen de dokters John en Julie Gottman, medeoprichters van The Gottman Institute.

Het koppel, zelf ruim 35 jaar getrouwd, onderzocht door de jaren heen tienduizenden stellen die op het punt stonden om met relatietherapie te beginnen. Bij veel van die koppels bleek dat wanneer de ene persoon de cyclus van waardering begon, het voor de andere makkelijker werd om mee te doen en deze te versterken.

De kracht van het bedanken, en waardering voor anderen, geldt ook op het werk. Mede daarom wordt complimentendag op kantoor ook opgepikt. Maar mogelijk is het zelfs nog meer van tel in de privésfeer.

“Je zegt waarschijnlijk wel vaker ‘dank je wel’ tegen je collega's, bijna zonder na te denken”, stellen de Gottmans op CNBC. “Maar in ons privéleven, en onze meest intieme relaties, kunnen we vergeten hoe belangrijk bedanken eigenlijk is.”

Hoewel elk partnerschap uniek is met zijn eigen uitdagingen, is er, volgens de Gottmans, één ding dat alle koppels gemeen hebben: gewaardeerd willen worden. “We willen erkenning voor onze inspanningen”, klinkt het. “Het is gemakkelijk om in de val te lopen om alleen te zien wat de ander niet doet.’

Hoe vaak krijg jij complimenten op kantoor?
Ook op het werk kunnen bedankingen of complimentjes motiveren. En ze zorgen er op z’n minst voor dat collega’s zich meer gewaardeerd voelen. Al lijkt het niet zo dat complimenten op het werk sowieso zijn ingeburgerd. Zo hoort of krijgt een kwart van de werknemers (25%) ze nooit. Werk aan de winkel dus! (bronnen: Jobat, Protime)


Geef hieronder uw reactie op dit nieuwsitem

Leave this one empty:
Naam:
Don't fill in data here:
Reactie:
Don't put anythin in here:
CAPTCHA Image
Neem de code over

Nog geen reacties geplaatst
    Uw internetbrowser is verouderd.

    Voor een goede weergave is een recente versie van uw browser vereist.