maandag 13 september 2021

Duurzaam gedrag maakt gelukkig

Duurzaam leven is soms best wat gedoe. Voor het milieu en klimaat is het nodig, maar voor het individu brengt al dat afval scheiden, recyclen en energie besparen extra moeite en kosten met zich mee. Nieuw onderzoek door wetenschappers van de Rijksuniversiteit Groningen laat echter zien dat mensen die duurzaam bezig zijn hier zelf ook direct profijt van kunnen hebben: duurzaam gedrag lijkt namelijk gelukkig te maken.

Meta-analyse
In een onlangs gepubliceerde meta-analyse van Stephanie Johnson Zawadzki, Thijs Bouman en Linda Steg werden 78 eerder uitgevoerde onderzoeken naar duurzaam gedrag en subjectief welbevinden geanalyseerd met als doel om preciezere uitspraken over de relatie tussen deze twee te kunnen doen. De onderzoekers keken naar verschillende soorten gedrag, zoals koopgedrag, voedingskeuze, energiegebruik en het scheiden van afval. Uit de meta-analyse blijkt dat er consequent een positieve relatie tussen de verschillende soorten duurzaam gedrag en welzijn is.

Warm glow
Uit het onderzoek blijkt daarnaast dat de relatie tussen duurzaam gedrag en geluk sterker is als men bewust handelt en het dus geen automatisme of gewoonte is. Onderzoeker Stephanie Johnson Zawadzki: “Stel, je hebt in een supermarkt twee opties voor het avondeten in je handen: een reguliere optie en een duurzame optie. Als je in zo’n situatie bewust voor de duurzame optie kiest, dan voelt die keuze meer betekenisvol. De kans is groter dat je dan een zogenaamde warm glow ervaart – een fijn gevoel doordat je het juiste hebt gedaan. Als je vaker zulke keuzes maakt dan kan dat bijdragen aan een dieper gevoel van zingeving, wat op termijn weer zorgt voor meer geluk.”

Dit is geen nieuw verschijnsel. Aristoteles beweerde in de oudheid al dat ‘het juiste doen’ een belangrijk bron van geluk is. Je duurzaam gedragen wordt vandaag de dag blijkbaar gezien als ‘het juiste doen’, aldus onderzoeker Thijs Bouman.

Nadruk op het positieve
Een van de belangrijkste implicaties van het onderzoek is dat duurzaam gedrag niet alleen maar geld en moeite kost, maar dat het ook wat oplevert: mensen voelen zich er goed door. Politici en beleidsmakers kunnen deze informatie in hun voordeel gebruiken door deze positieve kanten van duurzaam gedrag te benadrukken. (bron: RUG)

 


Geef hieronder uw reactie op dit nieuwsitem

Leave this one empty:
Naam:
Don't fill in data here:
Reactie:
Don't put anythin in here:
CAPTCHA Image
Neem de code over

Wilma Smith - 16 september 2021

Leuk inderdaad om te lezen, en herkenbaar. Ook wat Frank hieronder schrijft over hoe het voelt als je sommige niet-duurzame keuzes maakt - dat heeft volgens mij ook weer te maken met een idee dat nogal hardnekkig is: nl. dat het nooit genoeg is, of nooit goed genoeg. Best lastig om voor jezelf te verantwoorden dat je A en B wel doet, maar C niet. Als er goede redenen zijn om C niet te doen (het is te duur en je hebt niet veel geld), zou dat op zich al moeten schelen, lijkt mij.


Frank van der Mijn - 16 september 2021

Interessant en verheugend dat er een positieve relatie bestaat tussen duurzame keuzes en geluk. Ik ben veel bezig met zulke keuzes, maar ik voel juist vaak een beperking. Daar zie ik twee redenen voor. Allereerst ben ik me er vaak van bewust dat ik nog niet genoeg duurzame keuzes maak. En ten tweede heb ik er meer last van dan voorheen als ik géén duurzame keuzes maak. Ik denk dat de aard van het beestje een rol speelt, en dat zou ik graag terugzien in zulk onderzoek. Want aspecten zoals geweten, rechtvaardigheid en zinvolheid spelen alle een rol en worden sterk beïnvloed door persoonlijke waarden en overtuigingen. Maar hoe dan ook is het belangrijk te weten dat het begrip duurzaamheid een wezenlijke rol kan spelen in het ervaren van geluk. Hoopgevend!


Maarten Stoffers - 16 september 2021

Dit is goed nieuws, waar iedereen haar of zijn voordeel mee kan laten doen die anderen wil inspireren om duurzamer te leven! En natuurlijk leuk om te weten als je zélf vaak duurzame keuzes maakt. Voor mij overigens heel herkenbaar: het 'voelt niet goed' om niet duurzaam te leven - al is het nog een enorme uitdaging om in Nederland wél echt duurzaam (binnen de ecologische voetafdruk) te leven. Niet vliegen, amper autorijden, veganistisch eten, klein (en goed geïsoleerd, duurzaam verwarmd) wonen, weinig kopen, weinig data-verbruik: het vergt nogal wat om te doen wat nodig is. Maar elke stap die ik zet voelt wel heel goed! ;-)

    Uw internetbrowser is verouderd.

    Voor een goede weergave is een recente versie van uw browser vereist.