maandag 09 januari 2023

Fuck it en maak don’t-dolijstjes!

To-dolijstjes bezorgen je vaak heel wat stress. Je stelt een onhaalbare resem aan doelen waarvan je weet dat je maar de helft gedaan krijgt. De rest komt op het lijstje van morgen. Het gevolg? Je voelt je onproductief en komt in een negatieve spiraal terecht. De oplossing? De fuck-it-therapie!

Leer hier hoe je don’t-dolijstjes maakt – en andere alternatieven – en hoe dit je helpt.

Fuck-it-mentaliteit
Je kent het wel. Tientallen verplichtingen, maar geen tijd. Die ene opleiding volgen, je grootmoeder bezoeken, het huishouden, deadlines, … To-dolijstjes schrikken je af. Logisch! Probeer EMDR (Eye Movement Desensitation Reprocessing) eens, een methode die spanning doet afnemen en de focus verlegt. Je pakt het aan als volgt:

 
  1. Sta stil bij een stressvolle gebeurtenis die je ooit meemaakte.
  2. Beweeg je ogen van het ene naar het andere punt op de muur, als ruitenwissers.
  3. Zeg bij elke beweging ‘fuck’ en ‘it’. Je krijgt energie en kan dingen beter loslaten. Jij hebt de controle.

Denk vervolgens ‘Wat kan er nu gebeuren? Is dat echt zo erg? Vergaat de wereld als ik mijn deadline mis?’ Je merkt al snel dat het allemaal niet zo erg is en dat je beter kan relativeren. Zeg wat vaker ‘fuck it’. En word baas over je eigen gedachten.

Focus op ontspanning
Op je don’t-do-lijstje komen dingen die je even gaat laten. Denk maar aan telefoons opnemen, je hele huis in één keer poetsen of al je berichten beantwoorden. Schrijf dingen op die je even écht niet wilt doen. En dan kan het ontspannen beginnen. Doe iets waar je blij van wordt, iets dat niet op je to-dolijst zou staan, zoals je favoriete serie bingen.

Alternatieven voor de to-dolijst
1. Ta-dalijst

Wil je je extra productief voelen? Schrijf dan alles wat je al hebt gedaan op een ta-dalijst. Grote en kleine dingen! Heb je de fiets genomen in plaats van de auto? Die ene deadline nog gehaald? Schrijf het op. Je krijgt er meteen een voldaan gevoel van!

2. To-belijst
Op deze lijst schrijf je hoe je het liefst wil zijn. Denk na over hoe je dat doel kan bereiken. Doe het in kleine stapjes! Bijvoorbeeld: vandaag wil ik twee stukken fruit eten. Hoe kan ik dat doen? Je kan het koppelen aan een deugddoende wandeling naar de supermarkt. Daar kies je je lievelingsfruit uit. Geluksmomentje? Check!

3. Could-dolijst
Het enige verschil met de to-dolijst is dat je ‘moeten’ vervangt door ‘kunnen’. Ik kan vandaag de vaat doen. Ik kan vandaag mijn mailbox opruimen. Door jezelf de keuze te geven, leg je minder druk op je schouders! (bronnen: Jobat, Intermediair, Metro)


Geef hieronder uw reactie op dit nieuwsitem

Leave this one empty:
Naam:
Don't fill in data here:
Reactie:
Don't put anythin in here:
CAPTCHA Image
Neem de code over

Hanny Ebbers - 16 januari 2023

Geweldig! bedankt. Ik ga deze alternatieve lijstjes onthouden en doorgeven. Tada!

    Uw internetbrowser is verouderd.

    Voor een goede weergave is een recente versie van uw browser vereist.