Geboeid door veerkracht in ouderen

Auteur(s)
Welmoed van der Goot 

Al jaren word ik gefascineerd door ouderen. Als kind al mocht ik graag luisteren naar verhalen over een veilig vroeger. Op feestjes verkoos ik soms zelf het gezelschap van ouderen boven die van drukke kinderen! Wellicht was ik een ouwelijk kind, een kind met een doorleefde ziel.

Als levenslustige vijftiger praat ik graag met ouderen of beoefen in stilte Tai Chi met hen. Ik voel me nog steeds verbonden en sta open voor hun denk- en leefwereld. En wat zo leuk is: ouderen voelen zich vaak niet oud, het zijn kinderen in een slap jasje. Hun wensen of verlangens kunnen niet altijd verwezenlijkt worden, maar dat geldt ook voor ons.

In de nieuwe definitie van gezondheid is veerkracht is het uitgangspunt. Veerkracht doet een beroep op mensen om – ondanks hun ziektes en behandelingen – er wat van te maken. Dat klinkt makkelijk, maar is het niet. Het is een dubbele opdracht die niet voor iedereen is weggelegd.

In gezonde doen is je dagelijkse leven vormgeven al in hoge mate beperkt door ‘structuren’ als werk, school of zorgtaken waar we niet aan kunnen ontsnappen. Het kost echt moeite, inspanning en tijd om onze behoeftes te kennen, te voeden en te koesteren.

Als ziekte en tegenslag zich aandienen, komt er een extra uitdaging bij. Ga je vechten en ga je door in een hogere versnelling of accepteer je je ziekte en luister je naar je lijf? Heb je een ziekte of ben je je ziekte? Geef je nog steeds je leven vorm, en zo ja, hoe dan?

Van tevoren weet je niet hoe je zult omgaan met grillige ziektes. Blijft je blik helder of raakt die vertroebeld? Blijft je hart vreugdevol of slaat het een doffe toon? Eenmaal ‘geveld’, heb je hierin een keus, heb ik als chronisch Lyme-patiënt ontdekt.

Omgaan met ‘voor- en tegenspoed’, is een kwestie van veerkracht aanboren. Hebben vele wijze, levenslustige ouderen mij afgelopen jaren voorgeleefd. Zij hebben mij de kracht gegeven om mezelf doelen te blijven stellen en te kunnen genieten van wat is.

Welmoed van der Goot 
Welmoed van der Goot volgde de opleiding ‘Klachtenbemiddeling in de zorg’. Zij heeft een eigen praktijk, De Japanse Tuin, waarin zij zich richt op onafhankelijke procesbegeleiding in de zorg

    Uw internetbrowser is verouderd.

    Voor een goede weergave is een recente versie van uw browser vereist.