woensdag 16 januari 2019

Genieten van wat je al hebt, in plaats van streven naar wat je niet hebt

Instagram stond er vol mee afgelopen periode: nieuwe doelen stellen voor het nieuwe jaar. Ik werd er eerlijk gezegd een beetje kriegelig van; weer iets wat we van onszelf moeten. Alsof we al niet genoeg op ons bordje hebben. 

Op zich is er natuurlijk niets mis met doelen stellen, het houdt je gefocust en je kunt werken naar een bepaald doel. Dus wat nou als we doelen hebben die meer gaan over houden en waarderen van de dingen die we al hebben in plaats van te streven naar iets wat we nog niet hebben? Hieronder zie je een aantal ideeën om je op weg te helpen:

 1. Ga door en maak af wat je bent geëindigd. Lees die half uitgelezen boeken nu een keer wel uit. Draag je kleding en combineer het op manieren waar je eerder nooit aan hebt gedacht. Bied je excuses aan en meen het. Bel oude vrienden op, haal oude projecten uit het stof.
   
 2. Zoek manieren om mensen te waarderen zoals ze zijn, niet zoals jij wilt dat ze zijn. Het is niet jouw taak om te bepalen wie jouw vriendelijkheid verdient. Het is niet jouw taak om mensen te redden. Het is jouw taak om ze te accepteren zoals ze zijn. 
   
 3. Maak meer tijd voor de vrienden die je al hebt in plaats van nieuwe mensen te willen leren kennen. Stop met tellen met hoeveel je in je leven hebt, alsof een bepaald aantal je meer geliefd maakt. Begin met waarderen hoe zeldzaam en bijzonder het is om zelfs maar 1 goede vriend in het leven te hebben. Niet iedereen heeft dat geluk.
   
 4. Schrijf elke dag 1 ding op die kon doen dankzij je lichaam. Dit kan je favoriete tv-show kijken zijn, een wandeling maken in de natuur of iemand omhelzen die je lief hebt. Focus je op wat je lichaam allemaal doet in plaats van hoe het eruit ziet.
   
 5. Leer van dingen te houden die niet zo veel geld kosten. Leer te houden van simpele maaltijden, van koken, van buiten zijn, van in het gezelschap van een goede vriend zijn, van wandelen, van een goede nacht slaap en goede dag op je werk.
   
 6. Doe een geld-uitgeef detox, waarbij je alleen maar gebruikt wat je hebt in plaats van weer nieuwe dingen te kopen. Je leert jezelf dat onmiddellijke voldoening niet altijd het beste is. En je leert jezelf dat je het meeste wat je nodig denkt te hebben, al hebt.
   
 7. Leer te leven naar je stand. Als je altijd uitgeeft wat je hebt zul je deze gewoonte altijd houden (in plaats van geld te sparen, te investeren etc), hoeveel geld je ook verdient. Leg een klein percentage weg van wat je verdient en pas dit percentage niet aan als je meer gaat verdienen.
   
 8. Bel je ouders, opa of oma. Niet iedereen heeft de luxe dat ze dit nog kunnen doen.
   
 9. Doe de belangrijkste dingen van de dag ’s ochtends als eerste. Geef je energie aan de dingen die het belangrijkste zijn. Het helpt je ook om te bepalen wat voor jou belangrijk is. 
   
 10. Laat dingen los die je niet meer nodig hebt. Begin met kleine dingetjes en kleine gedachtes, zo wordt het makkelijker om de grotere dingen los te laten. 
   

Op Herhealth.nl vind je artikelen die je handvatten geven voor een gezond en gelukkig leven! Wij willen je inspireren om het beste uit jezelf te halen en te genieten van het leven. Dit doen we door het schrijven van artikelen over relaties, persoonlijke groei en gezondheid en plaatsen we gezonde en lekkere recepten.


Geef hieronder uw reactie op dit nieuwsitem

Leave this one empty:
Naam:
Don't fill in data here:
Reactie:
Don't put anythin in here:
CAPTCHA Image
Neem de code over

BTHJ Arends - 18 januari 2019

Hier kan ik als pessimist heel veel van leren: het glas is halfvol! Ik popel om dit toe te kunnen passen, ook als coach!

  Uw internetbrowser is verouderd.

  Voor een goede weergave is een recente versie van uw browser vereist.