dinsdag 04 juni 2024

Gratis artikel: Succes en falen in muziek

Balanceren tussen succes en falen is een continue worsteling voor veel musici. De flow theorie van Mihaly Csikszentmihalyi (2010) biedt een uitstekend handvat om hier een helpende hand in tebieden. Mits je hem praktisch kan maken. In dit artikel lees je hoe je dit aan kunt pakken.

Streven naar succes in de vorm van perfectie en waardering is eerder regel dan uitzondering onder musici en kan veel druk opleveren. Met het praktisch maken van de flow theorie bied je een andere benadering. Streven naar de zone van de optimale ervaring wordt dan het doel. Kom je in die zone, dan vindt er als vanzelf een piek in prestatie en creativiteit plaats − en ervaar je het plezier hiervan. Flow concreet maken De meeste musici zijn bekend met de ervaring helemaal op te gaan in de muziek die zij spelen, waarbij alles ogenschijnlijk moeiteloos verloopt en er de meest fantastische dingen gebeuren. Helaas zijn deze momenten zeldzaam en lijkt het hen te overkomen.

Download gratis het artikel: Succes en falen in muziek.

Over de auteur: Ruben van Boven


Ruben van Boven heeft een achtergrond als beroepsmusicus en toegepast psycholoog met specialisatie in performance psychologie en een passie voor de positieve psychologie. Hij geeft lessen en trainingen in het praktiseren van flow in muziek, sport en werk, doceerde performance psychologie op Fontys Hogescholen en doceert nu zijn Performance Essentials Training op diverse conservatoria. www.supra-performance.com

 

    Uw internetbrowser is verouderd.

    Voor een goede weergave is een recente versie van uw browser vereist.