maandag 03 juni 2024

Gratis artikel uit de nieuwste TPP-editie over falen & succes

De kracht van zelfcompassie

Tijdschrift Positieve Psychologie 2024-1 over 'falen & succes'
In dit nummer belichten we het maken van fouten en het behalen van successen. Althans, dat was de bedoeling; de praktijk bleek echter anders. Tijdens een brainstorm met de voltallige redactie kwamen de voorstellen vlot van wie wat zou kunnen schrijven voor dit nummer. Echter, de ideeën met betrekking tot bijdragen die te maken hebben met falen en met fouten maken bleken in grotere getale aanwezig te zijn dan ideeën voor bijdragen over succes en het bereiken van doelen. Best wel een grappige observatie voor een redactie van een Tijdschrift Positieve Psychologie, nietwaar?

Ook een aantal van onze redactieleden gaan 'met de billen bloot' en beschrijven een faalervaring die hen is bijgebleven. Het opschrijven van faalervaringen kan helpen om er met meer mildheid en compassie naar te kijken, om ze te omarmen als iets van jou, iets om van te leren. Door de verhalen van hen die hun falen hebben omarmd en de lessen die zij daaruit hebben getrokken, bieden we een nieuw perspectief op falen; niet als een teken van zwakte, maar als een stapsteen naar inzicht en, wie weet, ander gedrag, andere prestaties. Met deze persoonlijke bijdragen nodigen we ook jou uit om te reflecteren op jouw eigen ervaringen met mislukkingen en om te ontdekken hoe deze momenten jou dichter bij jouw doel, bij wie je wilt zijn, kunnen brengen. 

Dit nummer is een ode aan de veerkracht van de menselijke geest en aan de gedachte dat vooruitgang ook voort kan komen uit met schade en schande geleerde lessen. 

Namens de redactie,
Nele Jacobs, hoogleraar levenslooppsychologie Open Universiteit
Matthijs Steeneveld, psycholoog, trainer en auteur
Fredrike Bannink, klinisch psycholoog, jurist, trainer en auteur

Maak nu gratis kennis met het Tijdschrift Positieve Psychologie en lees over de kracht van zelfcompassie​.

De kracht van zelfcompassie: Hoe zelfliefde het welzijn kan versterken bij tegenslagen
We kunnen veel. Vaak behalen we onze doelen en weten we onze dromen te verwezenlijken. Ieder van ons kan wel een aantal van zijn of haar succeservaringen voor de geest halen. Niettemin slagen we niet altijd, we maken ook fouten, falen en bereiken sommige doelstellingen niet. Dit overkomt ieder van ons, ook faalervaringen maken deel uit van het leven.

Auteurs: Nele Jacobs, Marianne Simons, Mayke Janssens, Jennifer Reijnders, Johan Lataster & Sanne Peeters
 

    Uw internetbrowser is verouderd.

    Voor een goede weergave is een recente versie van uw browser vereist.