maandag 10 januari 2022

Hoe zorg je dat verheugen niet omslaat in stress?

Voorpret is de beste pret. Een vakantie kan tegenvallen: te warm, te duur. Een verjaardagsfeestje stelt teleur: te veel mensen, of juist te weinig. Voorpret kent alleen de grenzen van de verbeelding: die vakantie wordt geweldig, de verjaardag een geslaagde partij.

“Voorpret kan een rol spelen in je levensgeluk”, zegt emeritus hoogleraar Ruut Veenhoven. “Het vooruitzicht op grote levensgebeurtenissen blijkt het basisgeluk te beïnvloeden. Zoals het vooruitzicht op moederschap gedurende de eerste zwangerschap.” Voorpret over kleine dingen zal waarschijnlijk geen impact op het basisgeluk hebben, maar zal wel “de stemming van het moment verbeteren”. En het goede nieuws: “Voorpret komt niet vanzelf, maar kun je maken. De positieve psychologie biedt verschillende van dat soort trainingen.”

4 tips uit de psychologie die kunnen helpen voorpret te cultiveren en te organiseren. Een waarschuwing: hoe groter de voorpret, hoe hoger de verwachtingen – en daarmee de kans op teleurstelling. Dus verheug je, maar doe het met mate:
1. Houd controle
2. Stimuleer de zintuigen
3. Gebruik je verbeelding
4. Praat over je plannen
En: geluk is besmettelijk. Onderzoekers van Harvard en de Universiteit van Californië ontdekten in 2008 dat je geluk vrienden kan aansteken: “Als je het met elkaar hebt over je doelen – ‘dit wil ik doen als we er zijn!’ – dan vergroot je elkaars enthousiasme.” (bron: NRC)

Lees meer: Hoe zorg je dat verheugen niet omslaat in stress, in deze onzekere tijden? Voorpret kan een rol spelen in levensgeluk. Vier tips om de voorpret te maximaliseren.


Geef hieronder uw reactie op dit nieuwsitem

Leave this one empty:
Naam:
Don't fill in data here:
Reactie:
Don't put anythin in here:
CAPTCHA Image
Neem de code over

Nog geen reacties geplaatst
    Uw internetbrowser is verouderd.

    Voor een goede weergave is een recente versie van uw browser vereist.