woensdag 12 september 2018

Huisartsen werken vanuit principe Positieve Gezondheid

Twee huisartsenpraktijken in Gennep en de nabijgelegen Brabantse gemeente Sint Anthonis gaan, in navolging van Afferden, vanaf volgend jaar ook werken vanuit het principe Positieve Gezondheid.
Daarbij wordt gezondheid niet alleen gezien als wel of niet ziek zijn, maar gaat het erom dat mensen zich in alle opzichten lekker voelen.
 

Minder verwijzingen
De nieuwe manier van werken heeft in Afferden geleid tot een kwart minder verwijzingen naar het ziekenhuis. "De huisartsen nemen meer tijd voor een consult en vragen nadrukkelijk naar het sociale leven van de patiënt", zo meldt SP-gedeputeerde Marleen van Rijnsbergen in een rapportage aan het Limburgs Parlement over Positieve Gezondheid. De huisarts wordt in dat systeem niet langer betaald per consult, maar per patiënt.

Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid bracht in juni nog een werkbezoek aan de huisartsenpraktijk in Afferden.

'Verduurzamen'
Volgens Van Rijnsbergen is de uitbreiding van de aanpak in Afferden een illustratie van de toenemende verankering van Positieve Gezondheid in Limburg. "Het krijgt steeds meer het karakter van een beweging en heeft voet aan de grond gekregen. Nu is de tijd rijp om dat te verduurzamen", aldus de gedeputeerde.

Initiatieven
Ook verwijst Van Rijnsbergen in haar rapportage naar talloze initiatieven, onder meer van en voor ouderen en jongeren, van gemeenten en van zorginstellingen. Zij noemt als voorbeeld ouderenorganisatie KBO Limburg. Die ziet Positieve Gezondheid als een goed instrument om aandacht te geven aan eenzaamheid onder haar leden en 'met name de kwetsbare groep 85-plussers'.

Vlak voor de zomer besloot het Limburgs Parlement nog een miljoen euro extra uit te trekken voor het Actiecentrum Limburg Positief Gezond. Dat is in september vorig jaar van start gegaan en moet initiatieven en activiteiten stimuleren.

 

Bron: 1Limburg

 

 

 


Geef hieronder uw reactie op dit nieuwsitem

Leave this one empty:
Naam:
Don't fill in data here:
Reactie:
Don't put anythin in here:
CAPTCHA Image
Neem de code over

Anna Bruns - 14 september 2018

Fantastisch! Samen optrekken met de patient, goed luisteren wat belangrijk voor de patient is in zijn/haar leven en daarop aansluiten! Vanuit de FEA zijn we hier al drie jaar mee bezig met als resultaat dat 18 huisartsenpraktijken nu meedoen! Het geeft beter resultaat en meer werkplezier!

    Uw internetbrowser is verouderd.

    Voor een goede weergave is een recente versie van uw browser vereist.