maandag 15 januari 2024

Human Design

Een krachtige tool voor persoonlijk leiderschap

Er ging een wereld voor me open toen ik voor het eerst in aanraking kwam met Human Design. Wat een herkenning. Of liever gezegd: erkenning! Alsof ik eindelijk gezien, begrepen en gehoord werd. Aan de ene kant de bevestiging: ‘Ja, ik ben al op mijn pad als leiderschapstrainer en coach’. Aan de andere kant de ontdekking waarom er ook zoveel dingen niet voor mij werken. Ik besloot Human Design te integreren in mijn werk en leven. En ik weet zeker dat het jou ook veel kan brengen…

Wat is Human Design?
Human Design is een combinatie van eeuwenoude kennis als astrologie, kabbala, het Chakra-systeem en de I-Ching, gecombineerd met moderne wetenschap als kwantumfysica, antropologie, neurowetenschap en biochemie. Kort gezegd kun je Human Design zien als een soort blauwdruk van wie jij bent als persoon, waar je (leiderschap)talenten liggen en hoe jij beslissingen neemt.

Allesbehalve hokjesdenken
Je Human Design Type is de overkoepelende generalisatie van wie jij als persoon bent. Voor de duidelijkheid: je bént niet een Type, maar je hebt de energie van een Type. Wanneer je jezelf identificeert met een Type, dan stop je jezelf in een hokje. Het mooie van Human Design is nu juist dat het voorbij de hokjes gaat.

Human Design noemen we ook wel de 'wetenschap van differentiatie'. Het is een studie naar wat ons uniek en anders maakt. Als je mensen alleen zou onderverdelen in de hokjes van de Human Design Typen dan ga je voorbij aan het ware doel van het systeem. Human Design is juist bedoeld om je te bevrijden uit het hokje waar je je hele leven hebt geprobeerd in te passen. Het doel is dat je jezelf echt begrijpt, je ware potentie leert kennen en dit ook bij anderen kunt zien. Human Design is dus een beginpunt, niet het eindpunt. Als je een fundering zoekt van wie je nu eigenlijk bent, dan is Human Design een fijne start. Hoe dieper je erin duikt, hoe meer details en lagen je ontdekt van jezelf.

Basis 
Weten wat je Human Design Type is, is de eerste stap. Op basis van je geboortedatum, -plaats en -tijd wordt er een chart* gegenereerd die je op veel vlakken inzicht geeft over wie en wat je bent. Er zijn vijf verschillende Typen in Human Design te onderscheiden.

Manifestors 
De enige echte initiators van onze samenleving. Ze zijn hier om hun visie te manifesteren. Ze beslaan circa 9% van de bevolking.

Generators
De bouwers van onze samenleving. Ze zijn hier om actie te ondernemen. Ongeveer 35% is een klassieke bouwer.

Manifesting Generator
Dit zijn de uitgesproken bouwers, ook ongeveer 35% van de samenleving. Ze zijn Generators, maar hebben ook eigenschappen van de Manifestor; de drang om iets nieuws te beginnen en dingen te initiëren.

Projector
De natuurlijke gidsen van onze samenleving. Hier bedoeld om de creatieve energie te begeleiden van de energietypen – de Manifestors en de Generators. Ze maken circa 20% uit van de bevolking.

Reflector
Een zeldzaam type, ongeveer 1% van de bevolking behoort tot dit type. Reflectors weerspiegelen wat er leeft in de samenleving.

Experimenteer met je strategie en autoriteit
Ieder type heeft zijn eigen strategie voor het nemen van beslissingen en uitwisselen van energie met de wereld en de mensen om jou heen. Daarnaast heeft ieder mens nog een autoriteit die je hierbij helpt. Je kunt jouw autoriteit vergelijken met de stem die de doorslag geeft bij de uiteindelijke keuzes die je maakt. Strategie en autoriteit zijn de basis ingrediënten om te starten met je experiment. Human Design is namelijk bedoeld om mee te experimenteren. Het gaat erom dat je onderzoekt en experimenteert met jouw unieke gebruiksaanwijzing en ontdekt waar je mee resoneert.

Resoneer je met de omschrijving van je Human Design Type? Of zou je liever een ander design willen hebben? Dit laatste zie en hoor ik vaak. Maar daarmee zorg je alleen maar voor weerstand tegen jezelf, waardoor je niet alles uit je eigen design kunt halen. Experimenteer met jouw eigen strategie en autoriteit en kijk wat er gebeurt als je in lijn komt met wie je werkelijk bent. Overgave aan jouw type, strategie en autoriteit zorgt ervoor dat jij die mensen en gebeurtenissen via jouw aura tot je aantrekt die je helpen om jouw purpose, jouw bestemming te vervullen en rust, tevredenheid, succes en overvloed te ervaren.

Irene van Gameren is expert in Human Design & NLP. Type Generator. Leiderschapstrainer en coach. Auteur van onder meer het werkboek Aan de slag met Human Design en de Human Design Planner. Samen met Yvonne de Vries-Dekter eigenaar van Human Design in Bedrijf - Aanjagers van persoonlijk leiderschap. Lees meer over onze tools en programma’s op www.humandesigninbedrijf.nl
 

 

    Uw internetbrowser is verouderd.

    Voor een goede weergave is een recente versie van uw browser vereist.