maandag 12 oktober 2020

In 5 stappen naar de ideale werkomgeving

Onze werkplek verandert voortdurend. Ieder achter een gesloten deur in een eigen bureel, in zogenaamde cubicles, netjes in rijen als kippen in een legbatterij of in een ruim landschapskantoor … doorheen de jaren is het allemaal de revue gepasseerd. Bovendien leerden we in coronatijden de voor- én nadelen van thuiswerken kennen. Maar wat is nu eigenlijk de ideale werkomgeving? Veerle Hermans, professor ergonomie aan de VUB geeft nuttig advies om je werkplek te optimaliseren.

1. Liever comfort dan trends
Bij de keuze van je bureaustoel en -tafel focus je best op de verstelbaarheid. Voor een gezonde werkhouding – en minder last van je nek, schouders en rug – stel je de hoogte, rugleuning, enzovoort perfect af op je lichaam.

2. Laptop of pc?
Een laptop is wel handig – je verplaatst je werkplek makkelijk – maar in feite niet goed voor je houding. Een laptophouder is goed als tussenoplossing om je scherm wat hoger te plaatsen, maar een extern scherm van minimum 19 inch is nog beter. De bovenkant van het scherm moet op ooghoogte staan.

3. Op digitaal dieet
Technologie en internet hebben onze wereld veranderd. We blijven nu vlot altijd en overal op de hoogte. Van alles. Snel en flexibel communiceren met elkaar helpt ons om efficiënt te werken. Maar we leiden stilaan aan ‘digibesitas’: een overdadig gebruik van digitale media. We krijgen te veel prikkels en proberen te vaak om te multitasken waardoor ons concentratievermogen achteruitgaat. Bewust omspringen met digitale media en geregeld offline gaan, helpt alvast.

4. Communicatie versus concentratie
Samen met je collega’s werken is misschien gezellig, het komt je productiviteit niet altijd ten goede. Onderzoek toont aan dat je met collega’s in de buurt elke 12,4 minuten onderbroken wordt. Professor Hermans raadt daarom aan om in een team van maximaal 6 personen te werken. Moet je een zeer geconcentreerde taak uitvoeren? Dan ga je beter even alleen zitten.

5. Fitting the room to the job of the human
Dit is het nieuwe ergonomische credo, naar het vroegere basisprincipe Fitting the job to the human. Het gaat hier meer bepaald om AGW of Activiteitsgerelateerd Werken, misschien wel dé oplossing om voldoende concentratie, sociaal contact, flexibiliteit en een gezonde houding te garanderen.

De bedoeling? Werkplekken op een dynamische manier gebruiken. Je maakt naargelang je specifieke taak van het moment, de nood aan overleg, sociaal contact of beweging een keuze uit een individueel werkstation, een vergaderzaal, een coworkingplek, een telefooncel, een kleurrijke en knusse sociale ruimte, enzovoort.

Zorgt AGW dan gegarandeerd voor de perfecte werkomgeving? Zolang het binnen de bedrijfscultuur past is het sowieso een positieve evolutie. Belangrijk is namelijk dat élke medewerker, van elke generatie, gemotiveerd en open-minded meewerkt binnen dit concept. Onbekend is onbemind! (bron: Jobat | sc/em)


Geef hieronder uw reactie op dit nieuwsitem

Leave this one empty:
Naam:
Don't fill in data here:
Reactie:
Don't put anythin in here:
CAPTCHA Image
Neem de code over

Nog geen reacties geplaatst
    Uw internetbrowser is verouderd.

    Voor een goede weergave is een recente versie van uw browser vereist.