woensdag 10 juni 2020

Kracht van mentale weerbaarheid sterk overdreven

Er is geen wetenschappelijk bewijs voor de stelling dat militairen die mentaal weerbaar zijn, veel beter beschermd zijn tegen psychische klachten en functioneringsproblemen dan hun collega’s die minder weerbaar zijn. Dat blijkt uit een grote meta-analyse van alle longitudinale studies door Tilburg University, CentERdata en NHL Stenden University of Applied Sciences. Het verband tussen weerbaarheid en latere klachten en problemen is verwaarloosbaar bij militairen.

In het onderzoek zijn de resultaten van veertig internationale longitudinale studies onder militairen geanalyseerd en vergeleken. Het betreft studies onder militairen waarin is onderzocht of weerbare militairen op latere tijdstippen bijvoorbeeld minder posttraumatische stress-symptomen, depressieve klachten en functioneringsproblemen hebben dan militairen die (veel) minder weerbaar waren. Het betrof militairen die waren uitgezonden of deelname aan stressvolle militaire trainingen. Militairen die weerbaar zijn melden onder meer dat zij problemen aankunnen, zelfvertrouwen hebben, optimistisch zijn, kunnen volhouden, enthousiast en vastberaden zijn, zelfdiscipline en energie hebben.

Herbezinning
De bevindingen druisen in tegen het heersende beeld dat mentale weerbaarheid (resilience) een belangrijke factor is in het bepalen wie vatbaar is voor psychische klachten of slecht functioneren. Een recente review van studies onder politieagenten kwam ook tot de conclusie dat er geen sterk bewijs is dat weerbaarheid een beschermde werking heeft. De kracht van mentale weerbaarheid wordt over het algemeen dus overdreven. Een herbezinning op weerbaarheid als middel om mentale en functioneringsproblemen te voorkomen is aldus gewenst. (bron: Tilburg Universiteit)

Referentie
De meta-analyse is gepubliceerd in het gezaghebbende peer-reviewed wetenschappelijke tijdschrift Social Science & Medicine:  Erik van der Meulen, Peter G. van der Velden, Robbie C. van Aert & Marc J.P.M. van Veldhoven (2020). Longitudinal associations of psychological resilience with mental health and functioning among military personnel: A meta-analysis of prospective studies. Social Science & Medicine, https://doi.org/10.1016/j.socscimed.2020.112814


Geef hieronder uw reactie op dit nieuwsitem

Leave this one empty:
Naam:
Don't fill in data here:
Reactie:
Don't put anythin in here:
CAPTCHA Image
Neem de code over

Wim van Dam - 24 juli 2020

Uit elk onderzoek blijkt dat een deel van de populatie goed reageert op bv een weerbaarheidsaspect, maar een deel ook niet. Dus als je allerlei onderzoeken optelt, kom je logischerwijs uit -lijkt mij- op een neutrale uitkomst.


Frits kuin - 12 juni 2020

Zeer opmerkelijke bevinding! Hoe kan ik dit begrijpen?


Aart Brezet - 11 juni 2020

De waarde van mentale weerbaarheid onderuithalen op basis van onderzoek bij militairen en politie, heeft dezelfde zeggingskracht als aantonen dat een kogelvrijvest geen enkel leven red in een spervuur aan kogels. Militairen en politieagenten maken zaken mee die qua emotionele belasting super heftig zijn en juist iedereen met gezond verstand net zo goed laat wankelen. Het zou totaal naïef zijn om te denken dat mentale weerbaarheid daartegen beschermt. Neemt niet weg dat het belangrijk is om kinderen mentaal weerbaar te maken voor de gewone tegenslagen in het leven. Ik zou het interessanter vinden als er een onderzoek is naar de verschillen in mentale weerbaarheid onder millennials en wat het verband is met burn-out.

    Uw internetbrowser is verouderd.

    Voor een goede weergave is een recente versie van uw browser vereist.