maandag 03 juni 2024

Leidinggevende ziet mentale gezondheid vaak als probleem

Leidinggevenden schatten de oorzaak van mentale problemen bij medewerkers vaak niet goed in. Die laatsten kunnen ook dikwijls niet bij hun manager terecht.

Van yoga tot afterwork drinks: veel vaker duiken initiatieven op die mentaal welzijn op de werkvloer moeten bevorderen. Al is de huidige situatie op dat vlak niet rooskleurig, blijkt uit een rondvraag van Antwerp Management School.

Zo heeft 28% van de respondenten ooit last gehad van stressgerelateerde aandoeningen, 21% van een depressie, 19% van een burn-out en 17% van een angststoornis. Bovenal kan of durft iets meer dan de helft van de werknemers hun mentale problemen niet met hun leidinggevende te bespreken.

Het onderzoek toont ook aan dat leidinggevenden de oorzaak voor mentale problemen elders leggen dan medewerkers. Volgens leidinggevenden is de belangrijkste oorzaak waarom iemand uitvalt met mentale problemen gelegen op privévlak, vanwege de familiale of gezinssituatie. Ook vinden ze 'medewerkers die te veel willen in het leven' een topoorzaak, wat niet terugkomt bij de medewerkers zelf. Zij ervaren werkdruk als het grootste probleem.

Niet aanwerven
Opvallend is dat leidinggevenden mentale gezondheid vaak als problematisch aanzien. Zo gelooft bijna de helft (48%) van de Belgische leidinggevenden dat medewerkers met mentale problemen hun collega’s emotioneel naar beneden kunnen halen, blijkt verder uit het onderzoek van Antwerp Management School (AMS). Meer zelfs: een kwart van hen (24%) geeft aan dat ze iemand met een historiek van mentale problemen niet zouden aannemen.

Een deel van het probleem ligt wellicht bij de organisatie zelf. Bijna vier op de tien (37%) leidinggevenden voelt zich niet gesteund door hun organisatie om medewerkers met mentale problemen te helpen. Daarnaast heeft 40% nooit enige vorm van psychologische ondersteuning, coaching of lezingen gehad over preventie, terwijl 70% nooit training of bijscholing kreeg. Toch erkent zes op de tien leidinggevenden dat het hun verantwoordelijkheid is om hun werknemers te ondersteunen.

Recordaantal
Dat het aantal gezondheidsklachten toeneemt, blijkt alvast uit een recent onderzoek van Mensura, een specialist in preventie en welzijn op het werk. Een recordaantal werknemers in ons land kampt volgens Mensura met fysieke en psychische klachten.

Dat blijkt uit de gegevens die Mensura voor zijn onderzoek heeft verzameld bij 320.000 werknemers. Zowel het aantal fysieke klachten, waaronder nek-, rug- of schouderpijn, als psychische klachten blijken de laatste jaren fors toegenomen. (bron: Jobat)

    Uw internetbrowser is verouderd.

    Voor een goede weergave is een recente versie van uw browser vereist.