maandag 12 september 2022

Leugens op de werkvloer

Na een uiterst succesvol onderzoek naar de legitimiteit van de tweets van Donald Trump, stort Sophie van der Zee, universitair docent toegepaste economie aan Erasmus School of Economics, zich op leugens op de werkvloer. Ze concludeert daarin dat er veel vaker gelogen wordt dan men zelf denkt.

Van der Zee stelt in haar onderzoek dat werknemers, toen het hen gevraagd werd, concludeerden gemiddeld twee keer per dag te liegen. Na een meting blijkt echter dat mensen op de werkvloer gemiddeld twee keer per gesprek van tien minuten liegen. Bovendien concludeert de universitair docent dat werknemers om allerlei verschillende redenen liegen. Mannelijke werknemers liegen bijvoorbeeld vaak om hunzelf beter over te laten komen, terwijl vrouwelijke werknemers meer om sociale redenen liegen.

Toch blijft de voornaamste reden om te liegen het willen maken van indruk, waarvoor Van der Zee de term “impression management” gebruikt. Andere redenen zijn bijvoorbeeld het vermijden van een pijnlijk gesprek of het willen wegkomen met iets. Liegen op de werkvloer is dus een steeds vaker voorkomend probleem. Toch is het volgens de universitair docent belangrijk openheid en eerlijkheid te stimuleren. Dit kan bijvoorbeeld door het aanpassen van de verlichting in de kamer of door het benadrukken van de wens naar openheid en eerlijkheid. (bron: Erasmus Universiteit Rotterdam)

    Uw internetbrowser is verouderd.

    Voor een goede weergave is een recente versie van uw browser vereist.