maandag 12 september 2022

Leugens op de werkvloer

Na een uiterst succesvol onderzoek naar de legitimiteit van de tweets van Donald Trump, stort Sophie van der Zee, universitair docent toegepaste economie aan Erasmus School of Economics, zich op leugens op de werkvloer. Ze concludeert daarin dat er veel vaker gelogen wordt dan men zelf denkt.

Van der Zee stelt in haar onderzoek dat werknemers, toen het hen gevraagd werd, concludeerden gemiddeld twee keer per dag te liegen. Na een meting blijkt echter dat mensen op de werkvloer gemiddeld twee keer per gesprek van tien minuten liegen. Bovendien concludeert de universitair docent dat werknemers om allerlei verschillende redenen liegen. Mannelijke werknemers liegen bijvoorbeeld vaak om hunzelf beter over te laten komen, terwijl vrouwelijke werknemers meer om sociale redenen liegen.

Toch blijft de voornaamste reden om te liegen het willen maken van indruk, waarvoor Van der Zee de term “impression management” gebruikt. Andere redenen zijn bijvoorbeeld het vermijden van een pijnlijk gesprek of het willen wegkomen met iets. Liegen op de werkvloer is dus een steeds vaker voorkomend probleem. Toch is het volgens de universitair docent belangrijk openheid en eerlijkheid te stimuleren. Dit kan bijvoorbeeld door het aanpassen van de verlichting in de kamer of door het benadrukken van de wens naar openheid en eerlijkheid. (bron: Erasmus Universiteit Rotterdam)


Geef hieronder uw reactie op dit nieuwsitem

Leave this one empty:
Naam:
Don't fill in data here:
Reactie:
Don't put anythin in here:
CAPTCHA Image
Neem de code over

Wil - 15 september 2022

Hoewel al meer dan tien jaar met pensioen, vond ik het artikel de moeite waard. Liegen is nooit goed. Maar er zijn wel gradaties. Je kunt de waarheid mooier kleuren. Of dingen wat opblazen. Zoals dat gebeurt in autobiografische romans. Wel weet ik, dat mensen die zichzelf goed kunnen presenteren of profileren, d.w.z. die zichzelf beter voordoen dan ze zijn, ook de beste baantjes krijgen. Kennelijk loont dat gedrag. Vrouwen leggen meer de nadruk op dingen die ze niet kunnen. Veiligheid op de werkvloer en onderling vertrouwen helpen m.i. mee om liegen te verminderen. Als mensen dingen verzwijgen te vertellen, valt dit dan ook onder liegen volgens dit onderzoek?

    Uw internetbrowser is verouderd.

    Voor een goede weergave is een recente versie van uw browser vereist.