maandag 12 september 2022

Maak eerst een ‘te-zijnlijst' voordat jij je to-dolijst maakt

Het is avond, je staat op punt om naar bed te gaan of je ligt al lekker warm in je bedje en je denkt terug aan de dag. Hoe was je dag? Heb je veel gedaan? Was je lekker productief? Als het antwoord op de laatste vraag ja is, dan heb je vast een goed gevoel.

Maar is dat echt hoe je de kwaliteit van je dag wilt meten? Door te bekijken hoeveel je die dag hebt gedaan? Want wat nou als je die dag niet zo veel uit je handen hebt kunnen krijgen. Als je de dingen die je had gepland niet hebt gedaan. Of nog erger, als je een fout hebt gemaakt waardoor je vertraging op hebt gelopen. Dan is de kans groot dat jij die avond niet zo lekker in slaap valt.

Jouw vermogen om in slaap te vallen wordt misschien zelfs verstoord als je nadenkt over alle dingen die je niet hebt gedaan of die je juist beter niet had kunnen doen. Je kunt eigenlijk wel zeggen dat je een slechte dag hebt gehad als je niet voldoende van je to-do lijst hebt kunnen afvinken.

Wat nou als we de kwaliteit van een dag toeschrijven aan hoe we ons voelen? Een dag gebaseerd op ‘zijn’ in plaats van op ‘doen’? Wat nou als je niet terugdenkt aan alle dingen die je hebt gedaan of had moeten doen? Wat nou als je terugdenkt aan hoe jij je die dag voelde? Hoe de mensen om je heen zich voelden? In plaats van te denken aan de dingen die we wel of niet hebben gedaan. Zou dat de kwaliteit van die dag veranderen?

Waarschijnlijk zul je merken dat met een ander gevoel aan je dag terug gaat denken als jij jezelf andere vragen stelt: Hoe was mijn dag echt? Voelde ik me op bepaalde momenten rustig en kalm? Als dit zo is kun jij jezelf heel veel bonuspunten geven. Was ik geduldig en had ik compassie voor anderen? Heb ik kunnen genieten van kleine dingen? Zoals de mooie lucht, vogels die fluiten of een goed gesprek? Heb ik de tijd genomen om tot mezelf te komen? Heb ik iemand anders geholpen? Heb ik gelachen of vreugde gevoeld? Vond ik wat ik vandaag heb gedaan leuk? Of heb ik genoten van de mensen met wie ik vandaag was?

Als je blij bent met je antwoorden, wees er trots op. Als je dingen anders had willen doen, wees lief voor jezelf. Morgen is er weer een dag. Natuurlijk moeten er dingen gebeuren op een dag, de meesten van ons hebben geen eeuwig durende vakantie. Maar zorg ervoor dat een fijn leven prioriteit is en zorg ervoor dat niet je to-do lijst je prioriteit is.

De kwaliteit van je leven wordt bepaald door wie je bent en door de mensen die je om je heen hebt. Het wordt niet bepaald door wat je wel of niet hebt bereikt. Dus baseer de waarde van je dag op dit kleine stukje wijsheid. (bron: HerHealth)


Geef hieronder uw reactie op dit nieuwsitem

Leave this one empty:
Naam:
Don't fill in data here:
Reactie:
Don't put anythin in here:
CAPTCHA Image
Neem de code over

Wilma - 16 september 2022

Het lijkt mij dat het niet of-of is, maar wel een combinatie van twee dingen. Voor mij voegt wat voor soort dingen ik heb gedaan, ook een waarde toe aan een dag. Als het dingen zijn die voedend voor mij zijn, die ik fijn vind om te doen, en die mij voldoening geven, is het ook een goede dag. Dan kijk ik dus niet zozeer naar wat ik bereikt heb, en of ik alles wel afgevinkt heb van m'n lijstje. Plus hoe ik bezig ben geweest, en eventueel met wie, dat speelt ook mee.

    Uw internetbrowser is verouderd.

    Voor een goede weergave is een recente versie van uw browser vereist.