maandag 13 januari 2020

Medewerkers motiveren? Geef geen bonus, maar een compliment

Zo'n 10% van de werknemers in Nederland is met 'mentaal pensioen', zij zijn fysiek aanwezig bij hun werkgever maar tellen vooral af naar hun pensioen. Zo blijkt uit onderzoek van de Universiteit Utrecht. Wat kun je doen om medewerkers te motiveren? Bonus of...

Het geven van vertrouwen is key om medewerkers te motiveren, zo benadrukt de Israëlisch-Amerikaanse gedragswetenschapper Dan Ariely in de Volkskrant. Hij is auteur van het boek Motivatie dat onlangs in het Nederlands is verschenen. "Steeds meer bedrijven timmeren van alles dicht met ingewikkelde contracten," vertelt Ariely. "In die contracten staat aan welke regels werknemers moeten voldoen en wat voor boetes ze krijgen als ze zich hier niet aan houden. Hiermee zeg je als werkgever eigenlijk: we vertrouwen je intenties niet."

Werkgevers gebruiken vaak externe positieve prikkels zoals geldbonussen, borrels en bedrijfsuitjes om de motivatie te verhogen, maar volgens Ariely is dit niet effectief. "Een bonus kan even het gewenste effect opleveren, maar daarna zakt de productiviteit in. Je went aan het geld of denkt: ik heb de buit toch al binnen en kan wel even een dag rustiger aandoen." Het effect van een compliment is volgens de gedragswetenschapper blijvender: het draait allemaal om erkenning. "Als je als werknemer het gevoel hebt dat je inwisselbaar of nutteloos bent, wordt alle motivatie de kop ingedrukt." (bron: HRpraktijk)

    Uw internetbrowser is verouderd.

    Voor een goede weergave is een recente versie van uw browser vereist.