dinsdag 09 april 2019

Meerderheid jongeren mist les over mentale gezondheid op school

Acht op de tien (82%) jonge mensen vinden dat les over mentale gezondheid standaard in het lespakket van middelbare scholen moet komen. Dat blijkt uit onderzoek van 3Vraagt, onderdeel van het EenVandaag opiniepanel, onder 2100 jonge mensen tussen de 16 en 34 jaar, zo meldt NPO3.

Momenteel zijn middelbare scholen vrij in hoe ze aandacht besteden aan mentale gezondheid binnen hun curriculum. Uit de peiling blijkt dat 85% van de jonge mensen zelf op de middelbare school geen les heeft gehad hierover. Deelnemers denken dat lessen over mentale gezondheid zorgen voor meer kennis en begrip.

Taboe om te praten over psychische problemen
Jonge mensen die kampen met psychische klachten geven daarnaast aan dat zo’n les hen zou hebben geholpen om hun problemen eerder te herkennen en het bespreekbaar te maken. Ruim de helft (55%) van de jonge mensen met psychische klachten ervaart het nu als een taboe om erover te praten. Daarnaast schaamt vier op de tien (42%) zich ervoor psychische klachten te hebben (gehad).

Iemand zegt: “Ik vind het moeilijk om er uit mezelf over te beginnen, omdat ik me schaam en anderen niet tot last wil zijn.” Een ander schrijft: “Mensen hebben vaak geen idee wat er omgaat in een persoon met psychische problemen. Dat maakte voor mij de keuze dat ik jaren tegen niemand iets gezegd heb. Ik denk dat met lessen daar meer begrip voor gaat komen en jongeren sneller hulp gaan zoeken.”

Veel stress onder jongeren
Deelnemers aan het onderzoek werd gevraagd of ze het afgelopen jaar, in hun dagelijks functioneren, langere tijd te maken hebben gehad met psychische klachten. Tweederde (67%) geeft aan last te hebben gehad van stress. Daarnaast worden ook somberheid (53%), slaapproblemen (45%), eenzaamheid (41%), angsten (35%) en depressieve gevoelens (32%) genoemd.

De klachten staan vaak niet op zichzelf, zoals een van de deelnemers beschrijft: “Stress en slaapproblemen zorgden ervoor dat ik last kreeg van al mijn andere klachten. Je hebt dan geen energie meer in je lijf om terug te vechten en dan beland je steeds meer in de problemen.”

Een ander vertelt over gevoelens van depressie, somberheid en oververmoeid zijn: “Het vreet mijn energie, dag in dag uit. Continue draait er een motor met negatieve gedachten. En de gedachten zijn sterk. Heel sterk.”

Steun in omgeving
Wanneer jongeren met psychische klachten hierover praten dan is dat vooral met vrienden, ouder(s), een professional of hun partner. 85% geeft aan dat mensen vooral begripvol reageerden op hun psychische klachten. Een op de tien (12%) zegt met niemand te praten.

Jonge mensen met psychische klachten die geen professionele hulp hebben gezocht geven daarvoor de volgende redenen:

  1. “Mijn klachten waren niet zo erg.”
  2. “Ik durfde niet goed.”
  3. “Ik wist niet goed hoe ik dat moest regelen.”
  4. “Ik schaamde me te erg.”
  5. “Ik was bang dat het te duur zou zijn.”

Sociale media
Een kwart (24%) van de jonge mensen die op sociale media zitten zegt één of meerdere bekende mensen te volgen die openhartig zijn over hun psychische klachten. Ze schrijven bijvoorbeeld over YouTuber VeraCamilla die video’s maakt over omgaan met angst, vlogger Bibi Breijman die online over haar burn-out vertelde en Jasper van Streetlab die zich inzet voor het bespreekbaar maken voor psychische problemen onder jongeren. Tweederde (68%) van deze groep volgers geeft aan dat dit hen helpt om meer begrip te krijgen voor andere jonge mensen die te maken hebben met psychische klachten. “Ik denk dat mensen met zo’n groot bereik kunnen zorgen voor begrip, taboes kunnen doorbreken en herkenbaarheid aankaarten,” schrijft een jongere in het onderzoek. (bronnen: npo3.nl | ggznieuws)


Geef hieronder uw reactie op dit nieuwsitem

Leave this one empty:
Naam:
Don't fill in data here:
Reactie:
Don't put anythin in here:
CAPTCHA Image
Neem de code over

Hanke den Boer - 11 april 2019

Ik zie het op scholen ook. Ik geef al een aantal jaar Yoga/Mindfulness lessen in het voorgezetonderwijs. Maar ook op de basisschool is het al heel functioneel. Met mijn Blans in de Klas-lessen help ik vele kinderen om te gaan met stress en ongemak. Meer info? Ik kom graag in contact.


Laura Liebregt - 11 april 2019

Wij gaan toevallig in september starten met GEK in de KLAS; lessen over psychiatrische kwetsbaarheden door ervaringsdeskundigen. We gaan lessen geven op middelbare scholen en hoger onderwijs. Ons viel het namelijk ook op dat dit aandacht verdient en zijn dit schooljaar begonnen met het opzetten van dit project, zodat we in september kunnen starten. Nu geven we ook al lessen. Je mag me gerust benaderen voor meer informatie :)

    Uw internetbrowser is verouderd.

    Voor een goede weergave is een recente versie van uw browser vereist.