donderdag 05 september 2019

MIND Korrelatie zoekt vrijwilligers

MIND Korrelatie is voortdurend op zoek naar vrijwilligers om het hulpverleningsteam uit te breiden. Hulpverleners Mirjam Schneider (maatschappelijk werker) en Kirsten de Kok (psycholoog) vertellen over hun werk bij deze hulplijn en waarom dit zo leerzaam en belangrijk is. Beiden zijn sinds begin dit jaar woordvoerder namens MIND Korrelatie in de media. Dit betekent dat zij geïnterviewd worden over de hulpverlening en hoe dit in zijn werk gaat, maar ook over psychische problemen en/of psychosociale problemen zoals relatieproblemen, opvoedproblemen en rouw.

Mirjam: “In 1989 kwam ik vanwege ziekte in de WAO terecht. Omdat ik van thuis zitten niet echt beter werd besloot ik te onderzoeken of ik mijn brede werkervaring bij (toen nog) Korrelatie in kon zetten. Een ‘echte’ baan zou niet meer lukken, maar gelukkig bleek de telefonische hulpverlening goed bij mij te passen. Sinds 2000 werk ik bij MIND Korrelatie als oproepkracht en ik doe dit met veel plezier. Het werk is zeer afwisselend en mede dankzij de uitstekende bijscholingen leer ik nog steeds veel bij, wat uiteindelijk ten goede komt aan de hulpverlening. De bijscholingen zijn afgestemd op de actualiteit, wij signaleren thema’s in de hulpvragen en verdiepen ons daarin. Twintig jaar geleden kwamen er bijvoorbeeld vragen over hoe om te gaan met gepest worden, nu gaat het ook over cyberpesten. Sommige onderwerpen waar vroeger met schroom over gepraat werd zijn nu veel beter bespreekbaar. Denk aan vrijwillige levensbeëindiging of kindermisbruik: taboeonderwerpen waar nu over gepraat kan worden, zodat er ook wat aan gedaan kan worden.” 

“Ik vind het belangrijk om aan de telefoon of via de chat/WhatsApp/e-mail mensen te ondersteunen in het onder woorden brengen van hun hulpvraag. We helpen mensen om de weg te vinden in ‘hulpverleningsland’, onder andere dankzij onze uitgebreide sociale kaart. We kunnen ze helpen ontdekken hoe ze zelf hun problemen anders aan kunnen pakken dan ze tot nu toe deden. Door onze manier van vragen stellen en goed luisteren naar wat er (niet) gezegd wordt en door onze laagdrempeligheid en anonimiteit zijn we gemakkelijker om mee te praten dan wanneer je tegenover iemand zit. Ook zijn we generalisten: we weten van een heleboel problematiek genoeg om mensen op weg te helpen. Het werk is heel veelzijdig: het ene moment spreek je iemand die met een ingewikkelde scheiding en schuldproblematiek kampt en ruzie heeft over de kinderen en het andere moment vraagt iemand hoe hij of zij om moet gaan met depressieve of angstklachten. Naast het werk zelf zijn de mensen die bij MIND Korrelatie werken voor mij heel belangrijk. Er is veel ruimte voor iedereen, we kunnen heel open onze vragen op tafel leggen en we denken met elkaar mee over mogelijke problemen in het beantwoorden van de zeer diverse hulpvragen. Samen weten we meer dan ieder alleen. Dat is ook de kracht van ons hulpaanbod: mensen staan er niet alleen voor, wij bieden een ‘meedenkend’ oor!”

Kirsten: “Na mijn studie psychologie kon ik niet direct betaald werk vinden in mijn vakgebied. Om wel actief te blijven in dit vakgebied ging ik op zoek naar passend vrijwilligerswerk en zo kwam ik een vacature bij MIND Korrelatie tegen. Het sprak me direct aan.”

“Na een aantal jaren als vrijwilliger werkzaam te zijn geweest, waar ik vragen over psychische problemen beantwoordde van mensen, kreeg ik de kans om intern verder opgeleid te worden tot oproepkracht. Als oproepkracht krijg je niet alleen vragen over psychische problemen, maar ook over psychosociale problemen (denk aan pesten, opvoedproblemen, relatieproblemen, enzovoort). Inmiddels ben ik vaste kracht en daarnaast woordvoerder in de media.” 

“Het werken bij MIND Korrelatie voelt als een warm bad, de werksfeer is erg prettig. Ik heb mezelf ontwikkeld door bijscholing en ook zeker dankzij de kennis en ervaring van collega’s. Het is volkomen normaal om ook onderling advies te vragen. Niet iedereen heeft dezelfde achtergrond qua opleiding en dat maakt het team juist completer.”

“Wat ik leuk vind aan het werk zelf is dat er zeer uiteenlopende hulpvragen binnenkomen. Je krijgt een idee wat er bij de mensen speelt. De hulp die we bij MIND Korrelatie bieden is om diverse redenen een toevoeging aan de bestaande (professionele) hulpverlening, maar ik denk toch wel dat de belangrijkste reden is dat de hulp die wij aanbieden laagdrempelig is. Ik vind het bijzonder wanneer jij degene bent bij wie iemand als eerste ‘aanklopt’ en je dan iemand stimuleert om zelf nog verder in actie te komen. Mensen kunnen zelf meer dan ze vaak denken en ze moeten uiteindelijk toch écht zelf vaak stappen gaan ondernemen willen ze iets in hun situatie veranderen, een ander doet dat niet voor je. Dat is wat wij zelfredzaamheid noemen.”

“Ik ben er niet om te (ver)oordelen, dus het is niet de bedoeling dat ik mijn persoonlijke mening geef, opdring of mensen ‘stuur’. Uiteindelijk beslissen mensen zélf. Zij zijn degenen die uiteindelijk na het gesprek de regie hebben en moeten gaan handelen. Wat ik doe is vanuit de rol van professionele hulpverlener meedenken, adviseren en verschillende kanten belichten.”

Veel mensen kennen MIND Korrelatie van de hulpverlening na televisieprogramma’s die veel emoties bij kijkers oproepen, maar wat nog niet bij iedereen bekend is, is dat mensen ook iedere werkdag van 9:00 tot 18:00 uur bij MIND Korrelatie terecht kunnen met hulpvragen over uiteenlopende onderwerpen. Denk aan depressie, angst, PTSS, eetproblemen en stress en burn-out, maar ook gesprekken over bijvoorbeeld pesten, (seksueel) misbruik en verslaving. De hulpverlening is gratis en alle hulpverleners zijn professionals, namelijk psycholoog of maatschappelijk werker. Mensen kunnen hulp vragen via de telefoon (€ 0,15/min) of via chat, WhatsApp en mail (kosteloos, via www.mindkorrelatie.nl). Vrijwilligers zijn voor deze hulpverlening zeer nodig en welkom.

Interesse in een vrijwilligersfunctie bij MIND Korrelatie? Kijk dan op onze website


Geef hieronder uw reactie op dit nieuwsitem

Leave this one empty:
Naam:
Don't fill in data here:
Reactie:
Don't put anythin in here:
CAPTCHA Image
Neem de code over

Nog geen reacties geplaatst
    Uw internetbrowser is verouderd.

    Voor een goede weergave is een recente versie van uw browser vereist.