maandag 08 juni 2020

Nederlanders flink ongelukkiger door coronacrisis

De coronapandemie heeft een negatieve invloed op ons geluksgevoel. Dat blijkt uit onderzoek van Indy Wijngaards van de Erasmus Universiteit.

De studie werd uitgevoerd binnen de Erasmus School of Health Policy & Management, alwaar Wijngaards als promovendus onderzoek doet naar (werk)geluk. Wijngaards vertelt in een vraaggesprek met nieuwswebsite NU.nl dat het geluksgevoel onder Nederlanders door de coronacrisis gemiddeld genomen met 16% is gedaald: “Vóór de uitbraak van het coronavirus gaven respondenten zichzelf gemiddeld een 7,5 als het ging om geluk. Nu is dat nog een 6,3. Het gemiddelde geluk is op een schaal van 0 tot 10 dus meer dan 1 punt afgenomen.”

Volgens Wijngaards is deze daling vooral te wijten aan de impact die Covid-19 heeft op hun dagelijkse bestaan: “71% van de respondenten geeft aan dat de corona-uitbraak overwegend negatieve effecten heeft op hun leven. Mensen ervaren het vaakst veranderingen op het gebied van sociale relaties, vrijetijdsbesteding en financiële zekerheid. Mensen zeggen zich nu vooral meer gespannen, prikkelbaar, bedroefd, angstig en eenzaam te voelen.”Nederlanders flink ongelukkiger door coronacrisisIn het onderzoek komt verder naar voren dat de geluksdaling het sterkst is onder respondenten met thuiswonende kinderen en onder professionals met onzekere arbeidscontracten, zoals zzp’ers. “Zij zijn vaker geprikkeld en gespannen. Met name voor ouders is het een grote uitdaging om thuiswerken te combineren met thuisonderwijs”, vertelt Wijngaards.

Gelukkig is de geluksdaling voor de meeste mensen waarschijnlijk maar tijdelijk, benadrukt Wijngaards tegenover NU.nl: “We weten uit onderzoek naar geluk tijdens eerdere crises, zoals de crisis na 11 september 2001 en de financiële crisis van 2008, dat het geluksgevoel na verloop van tijd herstelt. We passen ons aan aan een nieuwe situatie en vinden manieren om ermee om te gaan. Daarom kwamen we na eerdere crises uiteindelijk weer terug op ons oude geluksniveau.”

Niettemin moeten we de omvang en de impact van de coronapandemie volgens Wijngaards niet onderschatten: “Aan de andere kant kan het coronavirus voor sommige mensen een grote en langdurige impact op het leven hebben en ervoor zorgen dat ze niet meer terugkomen op het oude geluksniveau. Het zou bijvoorbeeld kunnen dat iemand een geliefde kwijtraakt door corona, of zelf werkloos of chronisch gehandicapt raakt.”

Tips om de moed erin te houden
Wat kunnen mensen die zich door de crisis ongelukkiger voelen doen om de stress te beperken? Wijngaard adviseert ze ten eerste om “niet elk uur naar het nieuws te luisteren en pushberichten uit te schakelen.” Daarnaast geeft hij aan dat het belangrijk is om sociaal actief te blijven, bijvoorbeeld via internet en telefoon. Ten slotte raadt hij aan routine in je dag te brengen en dagelijks te bewegen: “Bewegen is goed voor zowel de lichamelijke als geestelijke gezondheid.” (bron: Consultancy.nl)

    Uw internetbrowser is verouderd.

    Voor een goede weergave is een recente versie van uw browser vereist.