dinsdag 10 september 2019

Praten lucht op

5 soorten gesprekken om dat te bereiken

“Wij praten langs elkaar heen”, of: “Hij zoekt altijd een oplossing, terwijl ik er alleen over wil praten”, zijn veelgehoorde uitspraken in de beslotenheid van de therapiekamer. Ondanks alle goede bedoelingen en de verliefde start, lijkt het contact bij veel stellen steeds meer uit te draaien op oppervlakkige mededelingen en ruzies over futiliteiten. En dat is niet alleen het geval bij langdurige relaties, maar komt tegenwoordig ook vaak voor bij jongere koppels.

Ben je nog nieuwsgierig?
Wie een vaste relatie heeft, merkt na verloop van tijd dat gesprekken verflauwen. De nieuwsgierigheid naar elkaars wel en wee verdwijnt langzaam uit het zicht. De levendige uitwisseling sijpelt weg en ieder trekt zich onbegrepen in zijn eigen holletje terug. Was je in het begin van je relatie oprecht geïnteresseerd in de leefwereld van je nieuwbakken partner, nu lijken gesprekken een doodlopende weg in te slaan.
Hoewel tijdgebrek vaak als oorzaak wordt genoemd, is dit maar een stukje van de puzzel. De hoofdoorzaak is eerder dat een gesprek over bijvoorbeeld de opvoeding van de kinderen verschuift naar het kritisch onder de loep nemen van je partner. Of dat een overleg verzandt in geklaag.

5 soorten gesprekken
Voordat je om de tafel gaat zitten, is het goed het eens te zijn over het soort gesprek. Doe je dit niet, dan krijg je een verwarrende discussie die alle kanten op vliegt. Niet ieder gesprek is hetzelfde. Het maakt nogal uit of je wilt praten over het verlies van je moeder of behoefte hebt over de vakantie te overleggen. Een discussie over de politiek heeft een ander karakter dan het praten over een boek dat je heeft geraakt. Ieder soort gesprek draagt andere accenten. De ene keer moet je meer luisteren en een andere keer is het beter mee te gaan in het verhaal van je partner.

Het volgende schema geeft een overzicht van de soorten gesprekken.

Voordat je een misstap maakt en in een gesprek belandt waar je niet op zit te wachten, moet je afspreken welk gesprek de bedoeling is. Een levendig gesprek waar beiden zin in hebben, versterkt de onderlinge band. Als je het achterste van je tong aan je partner laat zien, dan bloeit je relatie daarvan op. Dan heb je het gevoel dat je partner je steunt en begrijpt. De ander voelt weer dichtbij. Je staat er niet alleen voor en merkt dat praten oplucht. En dat is een intiem gevoel.

Angèle Nederlof is inmiddels 30 jaar individuele en relatietherapeut. Ze heeft diverse artikelen op haar naam staan en is auteur van vier relatieboeken. Haar vijfde boek verschijnt dit najaar. www.relatietherapie-weekend.nl

 

Over de auteur: Angèle Nederlof


    Uw internetbrowser is verouderd.

    Voor een goede weergave is een recente versie van uw browser vereist.