maandag 11 oktober 2021

Praten over je doelen betekent dat je ze niet zult bereiken

Ondernemer en wetenschapper op het gebied van menselijk gedrag Derek Sivers zegt dat praten over je doelen de motivatie uitholt die je ertoe aanzet ze te bereiken. Hij baseert deze bewering op verschillende onderzoeken (Peter Gollwitzer, 1982, 2009; Kurt Lewin, 1926; Wera Mahler, 1933).

In dezelfde lijn laten verschillende huidige onderzoeken zien dat degenen die hun doelen en projecten openbaar maken, de kans vergroten dat ze ze niet daadwerkelijk uitvoeren. Waarom gebeurt dit echter? Wat heeft praten over je doelen te maken met het niet behalen ervan?

Praten over je doelen
Volgens Sivers hebben de functies van het menselijk brein enkele gebreken. In feite wijst ook de neurowetenschap op deze conclusie. Een van de belangrijkste gebreken is dat de hersenen niet altijd in staat zijn feiten van fictie te onderscheiden. Je zou bijvoorbeeld kunnen huilen als je naar een trieste film kijkt, ook al weet je dat het niet echt gebeurd is.

Vanwege deze vooringenomenheid verwarren de hersenen vaak zeggen met doen. Dit gebeurt vooral wanneer wat je zegt extreem nadrukkelijk of repetitief is. Een doel is een gevisualiseerde wens die je nog niet hebt bereikt. Toch is er de suggestie dat je de motivatie hebt om het te bereiken.

Veel praten over een doel creëert echter een soort illusie. In feite beginnen je hersenen het gevoel te krijgen dat je dat doel al hebt bereikt. Het begint te anticiperen op het genieten van het bereiken van het doel, wat de waarde van het daadwerkelijk bereiken van het doel verlaagt. Het is alsof je het gevoel krijgt dat je het al bereikt hebt.

Oorzaak
Maar waarom creëren de hersenen uiteindelijk de illusie van prestatie? Volgens de genoemde onderzoeken lijkt dit alleen te gebeuren als je met anderen over je doelen praat. Je kunt er inderdaad over nadenken, ze opschrijven, in gedachten omdraaien of ermee doen wat je wilt, zolang je ze niet met anderen deelt.

Dit komt omdat hardop praten over je doelen meestal feedback oplevert. Als de ander je doel bijvoorbeeld als positief beschouwt, zul je waarschijnlijk erkenning van hem krijgen omdat je alleen maar je doel vermeldt.

Je kunt dan je doel gaan beschouwen als een gegeven feit, in plaats van als een voorgestelde actie voor de toekomst. Bovendien zul je een hele reeks sensaties gaan voelen als je aan je doel denkt, wat er uiteindelijk toe leidt dat je verlangen om het te bereiken afneemt.

Zwijgen
Er wordt gezegd dat daden meer zeggen dan woorden. Dit is waar, vooral met doelen. Inderdaad, als je minder praat en meer doet, heb je waarschijnlijk een hogere motivatie. In feite voorkom je dat je hersenen in hun eigen val lopen.

Sivers wijst erop dat als je doel bewondering van anderen opwekt, je je zo dankbaar zult voelen, dat het bereiken van het doel voor jou van ondergeschikt belang wordt. Hij beveelt het volgende aan:
- Als je over je doelen gaat praten, doe dat dan alleen met algemene opmerkingen en vage definities. Noem niets specifieks totdat je het al hebt bereikt.
- Als je de drang om over een doel of project te praten niet kunt weerstaan, druk je ideeën dan zo uit dat het nog steeds een toekomstig doel is. Maak duidelijk dat je het nog niet hebt bereikt.

Wat de eerste aanbeveling betreft, zou een voorbeeld hiervan zijn om iets te zeggen als: ‘Ik begin met een aantal trainingsroutines om mijn gezondheid te verbeteren‘, in plaats van precies uit te leggen wat je doel is.

Wat het tweede betreft, zou je zoiets als dit kunnen zeggen: ‘Mijn doel is om binnen een maand een boek te lezen. Als we elkaar over een maand zien en ik heb het niet gedaan, geef me dan een reprimande.’ (bron: verken je geest)


Geef hieronder uw reactie op dit nieuwsitem

Leave this one empty:
Naam:
Don't fill in data here:
Reactie:
Don't put anythin in here:
CAPTCHA Image
Neem de code over

Nog geen reacties geplaatst
    Uw internetbrowser is verouderd.

    Voor een goede weergave is een recente versie van uw browser vereist.