maandag 03 april 2023

Studie naar de belangrijkste bronnen voor sociale behoeften en zingeving van ouderen in Europa

Voor het vervullen van sociale behoeften en zingeving zijn er drie belangrijke bronnen: persoonlijke relaties, sociale participatie en spiritualiteit of transcendentie. Zo beschrijven onderzoekers van de Universiteit voor Humanistiek in de studies die ze gemaakt hebben in het kader van het Europese onderzoeksproject SeeMe: Social inclusion through Meaningful Ageing. De studies zijn nu te downloaden.

De Europese bevolking wordt steeds ouder, en het aantal oudere burgers groeit gestaag. Het gevolg is een toenemende vraag naar zorg. De meeste zorg is gericht op medische en fysieke aspecten, maar ouder worden brengt ook sociale, culturele en spirituele veranderingen met zich mee. Daarom is een breder perspectief op ouder worden noodzakelijk. Een perspectief dat ook aandacht heeft voor de potenties en talenten van ouderen, en voor hun behoeften op het sociale vlak en het terrein van zingeving.

Europees onderzoek
Het Europese onderzoek SeeMe richt zich op zelfstandig wonende ouderen in Europese samenlevingen en is gefinancierd door de Europese Commissie. In het project werken wetenschappelijke en maatschappelijke partners uit verschillende Europese landen samen. Doel van het onderzoek is het tegengaan van de sociale insluiting van ouderen en meer inzicht te krijgen in hun mogelijkheden tot persoonlijke groei. Centraal staan hun sociale behoeften en zingevingsbehoeften.

Onderzoekers van de Universiteit voor Humanistiek publiceerden onder leiding van hoogleraar Anja Machielse onlangs drie studies die laten zien wat de belangrijkste bronnen zijn voor het vervullen van de sociale behoeften en zingevingsbehoeften van ouderen: persoonlijke relaties, sociale participatie en spiritualiteit of transcendentie.


Nederlandse samenvatting


Training voor professionals
Op basis van de kennis die het onderzoek oplevert, worden trainingen ontwikkeld voor diverse (beroeps)groepen: vrijwilligers en professionals in zorg en welzijn, managers en beleidsmakers. (bron: Universiteit van Humanistiek)


Geef hieronder uw reactie op dit nieuwsitem

Leave this one empty:
Naam:
Don't fill in data here:
Reactie:
Don't put anythin in here:
CAPTCHA Image
Neem de code over

Nog geen reacties geplaatst
    Uw internetbrowser is verouderd.

    Voor een goede weergave is een recente versie van uw browser vereist.