maandag 11 januari 2021

Universiteit Twente lanceert dankbaarheidsapp

De Universiteit Twente lanceert de gratis app Zo Erg Nog Niet (ZENN). Deze app is bedoeld voor mensen die last hebben van verminderd welbevinden door de gevolgen van de coronacrisis. De app stimuleert deelnemers om zes weken lang dagelijks stil te staan bij de positieve dingen in het leven, met eigen foto’s, mooie citaten en het bijhouden van een (papieren) dagboek waarbij elke week een ander thema wordt behandeld. Prof. Bohlmeijer, initiatiefnemer: “De UT start aan de hand van het gebruik van deze app een onderzoek naar de effecten op het mentaal welbevinden van mensen die het psychisch zwaar hebben door de coronacrisis.”

Recente onderzoeken laten zien dat veel mensen last hebben van psychische klachten door de gevolgen van de coronacrisis. Hoe vervelend ook, dit is een logisch gevolg. Het laat ook de behoefte zien aan laagdrempelige interventies die mensen in deze moeilijke tijden ondersteunen positief en mentaal veerkrachtig te blijven. Een effectieve strategie is om, naast de aandacht voor het verlies, te waarderen van wat er wel goed is in het leven. De UT ontwikkelde daarom de gratis app Zo Erg Nog Niet (ZENN).

App
De dankbaarheidsapp bestaat uit 6 delen, met elk een introductievideo, een geschreven toelichting en een oefening. Deelnemers houden 6 weken een dagboek bij waarbij zij elke week een ander thema behandelen, zoals het waarderen van eenvoudige dagelijkse dingen en wat anderen voor je betekenen. De app houdt voor de gebruikers bij welke oefening is voltooid. Deelnemers krijgen daarnaast geautomatiseerde tips op basis van hun ervaring met een oefening. Op de homepage van de app komt met elke oefening een deel van een zonnebloem tot bloei. Daarnaast ontvangen de gebruikers dagelijks een citaat en kunnen zij foto’s uploaden van dingen waar ze dankbaar voor zijn. Ook ontvangen de deelnemers elke dag een herinnering en een aanmoediging om de oefening te doen. Per dag zijn de deelnemers circa 10-15 minuten bezig met de oefeningen.

Wetenschappelijke onderbouwing
Dankbaarheid betekent dat mensen aandacht hebben voor de goede dingen in het leven. Er is wetenschappelijk bewijs dat dankbaarheid te trainen is. En dat mensen die dankbaarder zijn beter met tegenslag kunnen omgaan, meer positieve emoties ervaren, minder piekeren en betere relaties ontwikkelen. Dit zijn zaken die bijdragen aan mentale weerbaarheid en welzijn. Eerder onderzoek van de Universiteit Twente liet zien dat een training van 6 weken het mentaal welbevinden van mensen sterk verbeterde (Bohlmeijer et al., 2020). Deze training is nu dus als app beschikbaar en kan in de toekomst volgens de onderzoekers ook in andere contexten ingezet worden, zoals bij studenten, in de zorg of op het werk. (bron: UT)


Aanmelding voor de app en onderzoek
De Universiteit Twente wil nu onderzoeken of de gratis app Zo Erg Nog Niet ook effectief is voor mensen die het mentaal zwaar hebben door de coronacrisis. De helft van de deelnemers kan na het invullen van een aantal vragenlijsten met de app beginnen, de andere helft 8 weken later. Dit wordt door loting bepaald. Voor meer informatie en aanmelding: www.utwente.nl/positiviteit


Geef hieronder uw reactie op dit nieuwsitem

Leave this one empty:
Naam:
Don't fill in data here:
Reactie:
Don't put anythin in here:
CAPTCHA Image
Neem de code over

henk meijer - 17 januari 2021

mooi initiatief, positief denken bevordert je welbevinden is al vaker onderzocht dus hoe meer hoe beter.


Gab - 17 januari 2021

Zou graag willen zien wat het effect van dankbaarheidsoefeningen zou kunnen zijn bij mij als ik het ieder dag - zes weken lang - zou doen.


Gerda Rieske - 16 januari 2021

Leuk onderzoek. Ik kan wel een steuntje gebruiken in deze sombere tijden


Ina von Pickartz - 15 januari 2021

Ik wil graag deelnemen aan de app omdat mijn werk erg veranderd is door thuiswerken en ik veel stress ervaar door Corona


Ellen Kraan - 15 januari 2021

Hoe kun je deze app downloaden?


Threes Oude Molemam - 14 januari 2021

Deze mooie app zou het leven van veel mensen zomaar een stuk gezelliger kunnen maken. En die naam ZENN: prachtig gevonden. :-)


Yvon - 14 januari 2021

Kan ik de app ook downloaden zonder aan het onderzoek mee te doen? Vriendelijke groet, Yvon van Noort

    Uw internetbrowser is verouderd.

    Voor een goede weergave is een recente versie van uw browser vereist.