maandag 12 september 2022

Vakantie voorbij? Zo krijg je weer zin in je werk

Een ontplofte mailbox, een stapel dossiers, ongeduldige collega’s. Nee, niemand houdt ervan om na een deugddoende vakantie terug naar kantoor te gaan. Wil je die postvakantiedip vermijden? 6 tips!

Iedere werkende mens heeft vakantie nodig. Het is niet alleen goed voor je gezondheid, je wordt er ook proactiever en goedgezinder van. Maar… een vakantie kan natuurlijk niet eeuwig blijven duren en er komt altijd een moment dat je weer aan het werk moet. Lang niet iedereen staat te popelen om dan terug naar kantoor te gaan.

Zo’n twee op de drie werknemers krijgt al hartkloppingen bij de gedachte alleen om weer te werken. Niet vreemd, want tijdens je verlof ben je baas over je tijd, terwijl er op het werk veel van je verwacht wordt. Gelukkig kun je de postvakantiedip makkelijk omzeilen!

1. Kies waar, wanneer en hoe je werkt
Als er twee dingen bestaan die werknemers gelukkiger maken, dan zijn het wel autonomie en flexibiliteit. Het is niet voor niets dat zelfstandigen doorgaans contenter zijn. Zij kiezen zelf wanneer ze werken (en dat is dikwijls vaker dan een werknemer in loondienst). Kijk met je baas of je wekelijks een dag of twee van thuis mag werken, bijvoorbeeld.

2. Negatieve visualisatie
Je weet pas wat je mist als je het kwijt bent, zeggen de mensen weleens. Probeer het maar! Beeld je in dat je ontslagen wordt en dag in, dag uit thuis moet zitten. Of als je werk aanvoelt als een sleur, denk dan eens na over wat je allemaal zou missen, moest het je laatste werkdag zijn. Je collega’s, leuke klanten, …

3. Een schone lei
Geen beter moment om je bureau op te ruimen dan na je vakantie. Als we opruimgoeroe Marie Kondo mogen geloven, dan zijn ordelijke mensen een pak succesvoller. Hoe ga je te werk? Gooi of geef spullen weg waar je niet meteen gelukkig van wordt. Wat je wel graag bijhoudt, berg je netjes op. Niet óp je bureau, maar in een lade of een kast.
Vergeet de digitale troep ook niet. Breng je mailbox op orde, wis onnuttige applicaties en contacten van je telefoon …

4. De ontplofte mailbox
Iedereen kent het: een mailbox die zo vol zit dat je zelfs niet meer wilt beginnen met lezen. De oplossing: zet op voorhand in je out of office dat je de mails die je tijdens je verlof krijgt, niet leest. Vraag bovendien om na je vakantie gewoon nog een keer te mailen. Wedden dat die eerste werkdag een pak rustiger zal zijn?

5. Denk aan je tijd
Komt er na je vakantie een berg werk op je af? Maak dan eerst een duidelijke planning op. Doe moeilijke taken op de momenten dat je het productiefst bent, beantwoord mails wanneer je een dipje hebt. Zo lijkt die berg plots heel wat minder groot …

6. Denk aan je gezondheid
Of je nu thuis of op kantoor werkt, het is belangrijk om aan je gezondheid te denken. Kijk even of je werkplek wel ergonomisch is, en waar het beter kan. Niet onbelangrijk, als je weet dat een verkeerde houding goed is voor zo’n 17% productiviteitsverlies. Heb je een goede muis? Een apart toetsenbord? Een laptopstandaard? Een goede bureaustoel? Goed zo! Zo niet, dan weet je weer wat te doen de komende dagen. (bron: Jobat)


Geef hieronder uw reactie op dit nieuwsitem

Leave this one empty:
Naam:
Don't fill in data here:
Reactie:
Don't put anythin in here:
CAPTCHA Image
Neem de code over

Nog geen reacties geplaatst
    Uw internetbrowser is verouderd.

    Voor een goede weergave is een recente versie van uw browser vereist.