maandag 13 januari 2020

Verstoord immuunsysteem kan leiden tot psychische klachten

Steeds meer onderzoeken wijzen op verbanden tussen lichamelijke en psychische klachten. Hetverstoorde immuunsysteem speelt hierin een grote rol. Er zijn aanwijzingen dat naast een stemmingsstoornis ook andere ernstige psychische aandoeningen als schizofrenie, bipolaire stoornissen, vormen van autisme en postnatale depressies voortkomen uit een verstoord immuunsysteem.

Somatische artsen weten weinig van psychische aandoeningen. Op dwarsverbanden tussen lichaam en psyche zijn ze minder alert. Omgekeerd is er bij veel psychiaters  geen aandacht voor lichamelijke klachten. Patiënten met fysieke en psychische klachten  worden daardoor niet altijd goed geholpen.

Hoogleraar medische immunologie Drexhage van het Erasmus MC zoekt al tientallen jaren naar het verband tussen ernstige psychische klachten en een verstoord immuunsysteem. Drexhage is op basis van de onderzoeken er van overtuigd dat, hoewel het harde wetenschappelijke bewijs nog ontbreekt, dat er twee soorten depressies zijn. Een depressie naar aanleiding van ingrijpende gebeurtenissen, die geen fysieke oorzaak hebben. En een depressie die komt vanuit de verstoring van het immuunsysteem en het daaraan gekoppelde hormonale systeem. Volgens Drexhage is deze laatste categorie het grootst. Deze patiënten hebben afwijkingen in het bloed, in de immuuncellen, in de bijnierschorshormonen.

Dat er een  samenhang is tussen fysieke en psychische klachten staat wel vast. Patiënten met een  zware depressie hebben drie keer zo vaak diabetes type 1 en type 2 – ook een ziekte met sterke immuunafwijkingen. En bij patiënten met een bipolaire stoornis zien we drie keer zo vaak een auto-immuunziekte van de schildklier. Bij de auto-immuunziekten reuma en MS is er een opvallend hoog percentage van patiënten met depressieve klachten.

Aanvankelijk werd aangenomen dat een auto-immuunziekte de kwaliteit van leven zo verslechterd dat een depressie daardoor ontstaat.  Maar nu is duidelijk dat een ontsteking er voor zorgt dat immuuncellen cytokinen aanmaken. Die cytokinen komen ook in je hersenen terecht waar ze de werking van hersencellen negatief beïnvloeden met name in het gebied dat  verantwoordelijk is voor stemming. Patiënten met een auto-immuunziekte maken voortdurend veel cytokinen aan.

Maar lang niet alle patiënten met een auto-immuunziekte hebben last van depressieve klachten. De rol van een verkeerd afgesteld afweersysteem leidt bij de ene persoon tot een auto-immuunziekte en bij de ander tot psychische klachten. Bij een klein percentage zelfs tot een combinatie aldus Drexhage.

In een  nieuw Europese onderzoek naar het immuunsysteem en psychische klachten (Moodstratification) gaat Drexhage voor het eerst proberen het immuunsysteem te beïnvloeden en daarmee de stemming te verbeteren. Proefpersonen met een ernstige depressie en een verstoord immuunsysteem krijgen experimentele medicatie tegen auto-immuunziekten. De resultaten van Moodstratification worden in 2022 verwacht. (bronnen en uitgebreid artikel: volkskrant.nl en GGZnieuws)


Geef hieronder uw reactie op dit nieuwsitem

Leave this one empty:
Naam:
Don't fill in data here:
Reactie:
Don't put anythin in here:
CAPTCHA Image
Neem de code over

jolanda Kleiss- Equizenz - 17 januari 2020

Dat het immuunsysteem, lees onze darmen, in verbinding staan met ons Brein dat is bekend en zijn al vele onderzoeken naar gedaan. Naar mijn mening is het belangrijk om naar 2 aspecten te kijken. Zowel naar de psychische stress die het lichaam ervaart en de fysieke stress. Want ons lichaam maakt daar geen verschil in. Stress in een lichaam verloopt altijd het zelfde. Binnen mijn praktijk pak ik het dan ook beide aan. Het kan nooit of of. 1. Alles valt of staat bij goede voeding, Orthomoleculaire therapie 2. Wat zijn de stress triggers, ondersteunende behandelingen( psychotherapie met paarden, creatieve therapie en Emdr 3. Dit wordt ondersteund met lichaamseigen stoffen, als een tank leeg is dan zal hij toch aangevuld moeten worden. Dit testen wij met o.a een neuroprofiel assessment. We bereken er zeer goede resultaten mee. Soms is het even nodig om een client op de reguliere medicatie te zetten maar dan maar heel even en het dan over te laten nemen door lichaam eigen stoffen dmv supplementen en voeding


Jaap Slurink - 16 januari 2020

Mijn ervaring met mensen met depressieve klachten is dat deze bij hen samenhangen met: 1. verkeerde verwachtingen en doelen in het leven (samenhangend met gebrek aan zelfkennis en gebrek aan openheid voor andere visies etc.); 2. met het niet kunnen accepteren van harde feiten waar je niet om heen kunt; 3. en daarmee samenhangend met foute (incomplete) wereldbeelden en daarmee samenhangende "zieke" levensstijlen. Zo kan chronisch (humorloos) cynisme en nihilisme tot zware neerslachtigheid en zelfs depressie en zelfmoordneigingen leiden, en ook de moderne neiging om al het mystiek-spirituele af te wijzen en te vernederen heeft een zeer schadelijk effect op de psyche en daarmee op de lichamelijke gezondheid van velen. Dat een gezonde geest de basis is van een gezond lichaam wordt ook in uw bericht weer tegengesproken, en via medicatie van het lichaam zou de geest te genezen zijn, wat vanzelfsprekend een waanidee is, daar het precies omgekeerd werkt. Eerst moeten mensen hun geest (hun bewustzijn; hun visie op zichzelf en het leven) helen, en daarvoor zijn prachtige inzichten en methoden beschikbaar, die al vele eeuwen velen inspireren en tot perfecte resultaten leiden, maar ach: de moderne psychologie doet daar niets mee, ik weet het. Dan maar weer vol dauwen met medicijnen, zodat big-pharma ook mee kan profiteren van de depressies van anderen.

    Uw internetbrowser is verouderd.

    Voor een goede weergave is een recente versie van uw browser vereist.